dimecres, 9 d’abril del 2014

La crònica: Europa comença a fer oïdes sordes al govern espanyol

09/04/2014

LA CRÒNICA

França busca influència a Barcelona. La mare del primer ministre simpatitza amb el procés sobiranista. El fals diàleg: Rigau ja ha hagut de fer més de 200 actuacions judicials en defensa del català a l'escola


Lluís Bou



Marta Rovira rep la felicitació del president Mas i Francesc Homs



Europa ha començat a fer oïdes sordes al govern espanyol. Els Estats no tenen cap entusiasme pel procés sobiranista català, però en canvi han començat a entendre la petició de poder votar. Es neguen a desautoritzar-la, tal com des de fa mesos pressiona Espanya. El món anglosaxó era fins ara el més receptiu, però s'hi estan afegint més simpaties.

Un dirigent de CDC em remarca avui al Parlament que és molt significatiu el que ha succeït amb el
primer ministre francès, Manuel Valls. En una de les primeres entrevistes que concedeix, s'ha negat a desqualificar l'independentisme català i ha preferit esquivar la resposta. I estem parlant de França, el gran Estat jacobí d'Europa. Però resulta que la diplomàcia francesa també té els seus interessos, i no coincideixen exactament amb els espanyols. França vol tenir més influència a Barcelona, i la futura Catalunya hi pot estar disposada.

Circula avui pel Parlament una conversa que va tenir Manuel Valls durant les passades festes nadalenques amb la seva mare. Asseguren que és verídica. La mare de Valls, que simpatitza amb el procés sobiranista, va demanar al seu fill, llavors ministre de l'Interior, que ajudés tan com pogués Catalunya. "Jo, mare, em dec a França", va ser la resposta de l'actual primer ministre. I els interessos de França són certament jacobins, però no corresponen exactament amb els del govern espanyol, com avui s'ha vist.


El primer secretari del PSC, Pere Navarro























M'expliquen que en unes jornades organitzades pel Diplocat a Utrecht (Països Baixos) aquesta setmana ha succeït el mateix, i també ha aparegut comprensió cap a la demanda democràtica dels catalans. Hi van assistir en aquest cas polítics democristians, socialistes, liberals i verds de països nòrdics. Antics càrrecs governamentals.

Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV) han rebut la felicitació de nombrosos diputats als passadissos del Parlament. El cop de porta del Congrés espanyol a la petició catalana per poder celebrar el referèndum, és evident que ha reforçat el procés. Hauria succeït tot el contrari si el president Mariano Rajoy hagués actuat de manera dialogant. "Si ens hagués acceptat la consulta, una part del catalanisme ja ho trobaria bé, veuria l'Estat espanyol simpàtic i ho deixaria estar", reconeix un bregat independentista.


El president d'ICV, Joan Herrera

















A Madrid hi regna una visió molt tòpica de la reivindicació sobiranista catalana, conreuada pels principals mitjans de comunicació. El portaveu parlamentari del PP, Alfonso Alonso, es va mostrar sorprès per l'actitud educada que van tenir Turull, Rovira i Herrera durant el debat, perquè els veia com a radicals. "Em pensava que serieu durs", els va dir després, quan se'ls va trobar sopant.

La distància sideral entre la Catalunya i l'Espanya polítiques arriba a l'extrem que interpreten de forma diferent l'expressió diàleg. Rajoy en parla constantment però, vist des de Barcelona, és una paraula amb un contingut fals. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ja porta més de 200 actuacions judicials en defensa del català a l'escola, per contrarestar accions del govern espanyol. Una part de la feina de la conselleria s'ha hagut de dedicar a això. Espanya va a l'ofensiva, va cada cop més a la seva.

El president de Ciutadans, Albert Rivera

















http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/04/la_cronica_europa_comenca_a_fer_oides_sordes_al_govern_espanyol_99948.php