dimecres, 27 de febrer del 2019

[VÍDEO] Les defenses acorralen Sáenz de Santamaría per la repressió policíaca del 20-S i l’1-O



PAÍS 







Vegeu el vídeo de la declaració íntegra de Soraya Saénz de Santamaría 



















Per: Redacció 

27.02.2019  12:30






Soraya Sáenz de Santamaría ha estat la primera membre del govern de Mariano Rajoy a declarar al judici contra el procés. L’ex-vice-presidenta espanyola ha defensat l’actuació de la policia espanyola i la Guàrdia Civil durant el 20-S i l’1-O. En aquest sentit, ha culpat Carles Puigdemont i el seu executiu de la violència durant el referèndum i que els agents topessin amb ‘murs humans’ als col·legis electorals. Santamaría també ha defensat l’aplicació de l’article 155 i ha dit que era ‘més oportú’ que no pas declarar l’estat de setge o d’excepció.



Els interrogatoris dels advocats de la defensa han estat especialment durs. Andreu Van den Eynde li ha demanat per la famosa expressió ‘hem decapitat l’independentisme’ i per la xifra de policies ferits durant l’1-O. La vice-presidenta espanyola havia dit que eren gairebé 400, tot i que en van ser 93. El lletrat també li ha demanat si el govern espanyol va prendre alguna mesura contra els antiavalots que van agredir votants. Santmaría ha respost un breu: ‘Perdoni?’








Xavier Melero ha estat el més incisiu i ha posat Santamaría contra les cordes. Li ha demanat d’on treia la xifra de 6.000 agents desplegats a Catalunya, tenint en compte que
no havia sortit publicat en cap document. ‘És la xifra que es comentava’, ha respost. També li ha demanat si els agents eren de reforç o com a substitució dels Mossos perquè la policia catalana era ‘deslleial’. Melero s’ha queixat al tribunal que Santamaría feia de testimoni indòcil i que no responia a les preguntes.



Melero també ha demanat per les urnes de l’1-O: ‘El CNI li va esmentar la presència d’urnes a Catalunya?’ Santamaría ha dit que no. El lletrat ha replicat de seguida amb una altra pregunta: ‘Els va titllar de deslleials per no fer bé la seva feina?’ La resposta de l’ex-vice-presidenta ha estat la mateixa.



Santmaría ha dit que la declaració d’independència del 27-O no va ser simplement política, però posteriorment ha dit: ‘Les coses que no es publiquen [en política] no són efectives.’ En aquest sentit, Olga Arderiu li ha recordat que la DUI no es va publicar al DOGC. L’ex-vice-presidenta ha dit que no en tenia constància.



Podeu veure el vídeo de la compareixença de Soraya Sáenz de Santamaría:

















ENLLAÇ NOTÍCIA :