divendres, 25 d’abril del 2014

'La Croix' també ho té clar: "Catalunya no renuncia a votar sobre la independència"

25/04/2014

INDEPENDÈNCIA

El diari francès adverteix que si Madrid no negocia amb Catalunya, "el risc de frustració entre la població promet ser important, ja que gairebé el 80% dels residents volen expressar la seva opinió"


Nerea Rodríguez




Article al diari 'La Croix'


El diari francès ‘La Croix’ també es fa ressò, com ho va fer el 'Financial Times', de les declaracions que el president de la Generalitat, Artur Mas, va fer durant el dia de Sant Jordi a un grup de periodistes estrangers al mateix Palau de la Generalitat. ‘La Croix’ recull les afirmacions del president català en un article titulat: “Catalunya no renuncia a votar sobre la independència”.

A més, el diari destaca en el subtítol d'un article publicat ahir que “el president de Catalunya segueix
decidit a celebrar una votació popular sobre la independència de la regió” i deixa clar que “el Congrés dels Diputats espanyol es va negar a permetre el referèndum i la justícia espanyola l’ha declarat inconstitucional”.

La periodista Valérie Demon explica que Artur Mas “va rebre un grup de periodistes estrangers, que va incloure a ‘La Croix’. Còmode i gaudint d'aquesta gran festa de Catalunya, Artur Mas es va mostrar molt ferm pel que fa al moment menys crucial que travessa la regió”, i deixa clar que “després de la sentència del Tribunal Constitucional a finals de març, que prohibeix fer el referèndum el 9 de novembre a Catalunya, i després de la negativa del Congrés espanyol a principis d'abril, el govern català té la intenció de continuar el seu camí”.

"No facilitarem les coses al poder central"

La periodista recull algunes de les declaracions més importants de Mas, com: "Convocarem aquesta consulta. Estem 100% segurs. Ho farem dins d'un marc legal. Nosaltres fem servir una part del nostre Estatut d'autonomia que ens permet organitzar una consulta regional popular, el resultat no serà vinculant”.

I afegeix que Mas va criticar que "el Govern espanyol tracta d’evitar aquesta consulta, però no els hi posarem les coses fàcils. Legalment, estem preparant i lligarem una llei regional per organitzar aquesta consulta". Demon considera que “Madrid està tractant d'impedir per tots els mitjans la doble pregunta, i si no negocia amb Catalunya, el risc de frustració entre la població promet ser important, ja que gairebé el 80% dels residents volen expressar la seva opinió”.

Alhora, recorda que Mas va dir que "la major frustració és no poder votar. Prefereixo tenir una situació tensa abans de renunciar a aquesta consulta. En cas contrari, el problema se seguirà deteriorant. El vot és la millor manera de saber què volen els catalans”.

El sentiment nacionalista

La periodista del diari francès opina que “sembla poc probable que Madrid i Barcelona arribin a una solució negociada” i recull de nou declaracions de Mas: "Madrid ens obliga a no organitzar aquesta consulta abans de seure al voltant d'una taula. No ho podem acceptar. El Govern espanyol ha dit que no a gairebé totes les nostres propostes. No percebo cap possibilitat”.

Segons Demon, “moltes tensions han fet avançar el sentiment nacionalista a Catalunya. L'Assemblea Nacional Català (ANC), una societat civil forta en favor de la independència, fundada el març de 2012, és la prova viva”, i explica que aquesta “està en l'origen de la gran cadena humana de 11 de setembre de 2013, el dia de la festa de Catalunya, i la reunió d'un milió de persones a Barcelona l'any passat”.

Alhora, constata que “l’ANC sembla tenir més poder i eleva la pressió al govern català. La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va dir dilluns Artur Mas que no pot acabar el seu mandat sense la celebració d'una consulta”.

"Un PIB superior al de Finlàndia i Portugal"

El diari destaca finalment que “Madrid i Barcelona emprenen de moment camins separats”, i es fa ressò de les paraules de Mas, qui va explicar als periodistes que “Catalunya té un PIB superior al de Finlàndia i Portugal”. Finalment, conclou: “El missatge és clar: la consulta està en marxa”.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/04/_la_croix_tambe_ho_te_clar_catalunya_no_renuncia_a_votar_sobre_la_independencia_100238.php