dilluns, 29 de gener del 2024

García-Castellón, la nova estrella del PP contra l'amnistia

 

 

OPINIÓ

 

José Antich
Barcelona. Diumenge, 28 de gener de 2024. 21:16
Temps de lectura: 2 minuts  

 

 

 


 

 

 

La dreta no guanya les eleccions amb prou majoria per governar però sap com ningú preparar les manifestacions i encimbellar davant de l'opinió pública espanyola els seus nous referents. Fins ara, no li havia tocat a cap jutge ser el més victorejat en una manifestació. Però aquest diumenge, el PP d'Alberto Núñez Feijóo, però també de José María Aznar i d'Isabel Díaz Ayuso ha elevat el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón a les altures per provar d'acorralar el president a l'exili Carles Puigdemont en el sumari que té obert del cas Tsunami i en el qual l'inculpa de terrorisme juntament amb la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira.

Al voltant de 50.000 persones ha tret el PP aquest diumenge novament al carrer a Madrid contra la llei d'amnistia. Just en la setmana clau en què el Congrés ha d'aprovar la llei i que, després del moviment de García-Castellón la setmana passada, no sembla estar prou blindada. El debat, que és més polític que jurídic, és vell: tenint en compte que

des de l'Audiència Nacional s'ha respost al legislatiu amb una acusació sense fonament de terrorisme per esquivar que puguin acollir-se a l'amnistia, quina ha de ser la resposta?

No fer res equival a donar per bo que s'aprova una llei que depèn de com acabarà sent més porosa del que sembla al principi i el camí de García-Castellón quedarà net. Fer un nou pas per impedir-ho suposa tot un compromís per al PSOE i per al ministre de Justícia, Félix Bolaños, que des de fa setmanes va arrossegant els peus en la negociació paral·lela que manté el secretari d'Organització, Santos Cerdán. Tot això s'haurà de resoldre abans de la votació de dimarts al Congrés dels Diputats.

La crida del PP a rebel·lar-se contra els pactes del PSOE contra l'independentisme, el to guerracivilista que cada vegada és més present en els seus actes públics i la crida a rescatar democràticament Espanya té també molt a veure amb les informacions que estan sortint de l'operació Catalunya —grans elogis a Rajoy aquest diumenge "per haver dedicat tota la seva vida a Espanya"— i les eleccions gallegues del proper 18 de febrer en què els comicis es poden acabar decidint per un grapat de vots.

I el PP no té en aquests moments la millor carta de presentació a Galícia si ho fia tot a la gestió del govern autonòmic i al lideratge del seu president, un molt poc popular Alfonso Rueda. En aquest context, tirar de la venda d'Espanya als independentistes per part de Pedro Sánchez és un argument prou fort per tapar la gestió de la Xunta de Galícia.

 

 

 

ENLLAÇ ARTICLE :

https://www.elnacional.cat/ca/editorial/garcia-castellon-nova-estrella-pp-contra-amnistia_1151489_102.html