Nova reunió entre el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, per negociar l'acord per a la investidura de Pedro Sánchez. La trobada s'ha produït aquest matí a Brussel·les, l'endemà que la permanent del secretariat de Junts celebrés una reunió presencial que va acabar sense ratificar el pacte amb el PSOE. Precisament, Cerdán es trobava a la capital belga davant la possibilitat que es pogués rubricar una entesa per a la investidura. A la trobada d'aquest matí hi hauria participat també el secretari general de Junts, Jordi Turull, que ahir es va quedar a Bèlgica després que la major part de la permanent va tornar a Barcelona. La reunió, que ha estat avançada per El Periódico de España i confirmada per ElNacional.cat, ha acabat sense acord.

Junts ja va tancar ahir la porta a un acord imminent i va deixar clar que no té pressa per rubricar-lo, tot i que el PSOE i ERC sí, i van fer públic el pacte per votar la investidura de Sánchez, que inclou la llei d'amnistia, però també el traspàs d'algunes línies de Rodalies i la condonació d'una part del deute que té Catalunya amb l'Estat.

Els principals obstacles que impedeixen a hores d'ara aquest pacte se centrarien en el perímetre que hauria d'incloure la llei d'amnistia. Tot i l'opacitat de les converses, diferents fonts apunten al cas Volhov, en el qual estaria implicat

el responsable de l'Oficina d'expresident de Puigdemont, Josep Lluís Alay, i l'exresponsable de la Plataforma per les Seleccions Catalanes, Xavier Vinyals, a banda de David Madí i Xavier Vendrell. En aquests casos s'investiguen delictes de malversació vinculats al finançament del Procés. Altres fonts parlen també del temor de Junts a què els casos sota secret de sumari poguessin quedar fora de l'amnistia. No obstant això, el jutge de l'Audiència que investiga el cas Tsunami, l'únic del Procés que encara estava en aquesta situació, ja va aixecar-ne el secret el mes de maig i va prorrogar la investigació fins al mes de gener perquè la Guàrdia Civil inclogui el seu darrer informe.

En qualsevol cas, el partit de Puigdemont insisteix en la falta de confiança amb el PSOE, a qui retreu l'intent de rebaixar acords un cop ja pactats. Precisament, Puigdemont va advertir ahir al vespre sobre la necessitat de mantenir la prudència en les converses i exigir garanties, malgrat les presses que els socialistes volen imprimir a la negociació. "Sempre hem dit que per tractar amb el sistema polític espanyol totes precaucions són poques. Ens hi mantenim, i ens hi refermem. No canviarem la prudència i les precaucions que hem mantingut fins ara, per més presses que alguns tinguin", va advertir.