OPINIÓ
"Si creuen que Elionor està disposada a escoltar el poble, podrien començar per preguntar per la monarquia a través del CIS"
01/11/2023 22:10
L’acte de la jura de la Constitució de l’hereva de la corona borbònica –ja té 18 anys i si el seu pare cau mort ara mateix seria automàticament la nova cap d’Estat– ha posat en relleu els autoenganys amb què sobreviu Espanya. De fet, Espanya sobreviu perquè té la força per fer-ho, com ha deixat clar als independentistes catalans, derrotats amb repressió judicial, i als bascos, derrotats militarment. Però per mantenir el relat, com tot estat, explica sopars de duro. La conjuntura actual, amb un govern del PSOE en coalició amb Podem/Comuns/Sumar que intenta repetir a la Moncloa amb el suport imprescindible d’ERC i Junts, fa que el sopar de duro del moment sigui el de l’Espanya progressista, igualitària i plurinacional. Per això la millor persona per presidir el Congrés en aquesta etapa era Francina Armengol i el discurs que va fer davant Elionor havia de ser com va ser.
Ningú posa en dubte l’honestedat de l’expresidenta balear. Si una persona del seu perfil s’implica tant en el sosteniment d’Espanya com a unitat és perquè hi creu i perquè pensa que és reformable. És el mateix que els passa als comuns. Però
l’Espanya que ells imaginen i que voldrien no existeix, i si existís seria incompatible amb la continuïtat de la monarquia. Especialment d’una monarquia que va fer fora el poble el 1931, que va tornar a imposar Franco com a herència i que ara té amagat a Abu Dhabi l’home que durant dècades es va presentar com el seu legitimador.“Una dona jove”, va subratllar Armengol de la futura reina dels espanyols, a qui reclamava que escolti la societat, convençuda que és capaç de fer-ho. Si el partit de la presidenta del Congrés i del govern espanyol creu que Elionor està disposada a escoltar el poble, podria començar per preguntar què opina aquesta societat de la monarquia a través de les enquestes del CIS.
Els locutors de TVE que van ensabonar Elionor –de la qual no saben res, perquè encara no ha fet res de res a la vida– durant la retransmissió de la cerimònia van insistir que cal reformar la Constitució per eliminar el punt que dona prevalença als mascles en cas que el primogènit de la família reial sigui un noi. Això és el que va passar amb el seu pare, Felip de Borbó, que ara respon al nom professional de Felip VI. Els semblava intolerable que al segle XXI es mantingui aquesta norma i celebraven que l’atzar (segur?) hagi fet que aquesta vegada les dues filles siguin noies i s’hagi evitat la crisi. En canvi, cap dels comentaristes trobava rellevant que aquest mateix atzar –i no unes eleccions–determini qui és cap d’Estat en una suposada “democràcia plena” de l’Europa del segle XXI. Certament, el cas d’Espanya no és l’únic a Europa, però això no és cap argument. I sí que és l’únic que té un rei abdicat i fugit.
Per tot plegat, ni tan sols el CIS –ja no parlem de fer un referèndum– pregunta a la societat que se suposa que espera amb candeletes una reina jove i moderna –previsiblement, quan arribi al càrrec ja no serà jove i la modernitat colarà encara menys que ara– si la volen. No fos cas.
ENLLAÇ ARTICLE :
https://elmon.cat/opinio/comencin-cis-monarquia-elionor-750768/
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada