dijous, 21 de maig del 2015

La Generalitat reclamarà el traspàs de tota la gestió de Renfe si Adif no dóna una explicació clara de l'avaria

Una avaria al centre de control de trànsit ferroviari interromp la circulació de dos-cents trens de Rodalies i Regionals i deixa penjats 80.000 usuaris. Els retards s'han allargat fins a dos quarts de dues de la tarda. El conseller Santi Vila exigeix una solució immediata al gestor de la infraestructura.






La Generalitat demanarà tot el traspàs de la gestió de Rodalies si el gestor d'infraestructures Adif no dóna una explicació clara dels motius de l'avaria que s'ha produït aquest dijous al matí i que ha deixat penjats fins a 80.000 usuaris. Així ho ha manifestat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, després de reunir-se amb el president d'Adif, Gonzalo Ferre, a la seu del departament. "Estem en la fase d'anàlisi de què ha passat. Si no demanarem el traspàs de la gestió de la infraestructura", ha assegurat Vila. Ferre ha admès que el servei que està donant la companyia és "fatal".

A les 6.45 del matí,  una avaria en el centre de control de trànsit ferroviari –que depèn d'Adif– ha obligat a interrompre la circulació de totes les línies de tren de Rodalies i Regionals i els de llarga distància que circulen pel corredor mediterrani. L'avaria ha afectat 80.000 usuaris, dos-cents trens, i s'han acumulat retards de 45 minuts de mitjana, segons ha informat Renfe. Adif ha assegurat que el problema s'ha resolt cap a les 7.50 h del matí. Els retards s'han allargat fins a dos quarts de dues del migdia.


Fonts d'Adif han explicat a l'ARA que la circulació de trens s'ha aturat per "motius de seguretat", un cop han tingut la notificació de l'avaria al centre de control de trànsit. L' avaria s'ha produït al sistema informàtic.

El d'avui és el tercer caos ferroviari a Renfe en un mes per avaries al centre de control d'Adif.
L'aturada d'avui, a més, es produeix en plena campanya electoral. L'alcaldable de CiU per Barcelona,  Xavier Trias, ha assegurat en un esmorzar informatiu amb Antoni Bassas que l'avaria d'avui "és una vergonya" i que demostra, una vegada més, que "les coses que no funcionen, no funcionaran mai", i ha conclòs: "l'Estat funciona fatal". El president d'ERC,  Oriol Junqueras, ha carregat contra el conseller Santi Vila i ha assegurat: "S'han anunciat inversions a so de bombo i platerets, i les rodes no giren".

Versions contradictòries i indignació entre els usuaris

A les 8 del matí, en  declaracions a 'El món a RAC 1' i a TV3, el director general de Transport i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, ha dit que la situació a la xarxa ferroviària era de "col·lapse absolut" i ha assegurat que la incidència no quedaria resolta abans de les 14.00 hores. Gairebé simultàniament, la portaveu d'Adif, Mar Ruiz, ha explicat en declaracions a TV3 que el sistema estava funcionant "correctament" des de les 8.00 hores i que la circulació de trens ja s'havia començat a restablir. Tanmateix, també ha admès que els retards es podien allargar fins al migdia.
Poc abans de les 10.00 hores, el director de Rodalies Catalunya, Félix Martín, ha assegurat en declaracions a TV3 que no calia que els usuaris es busquessin transport alternatiu, ja que els retards eren "mínims"

Tot plegat ha tornat a propiciar  una altra jornada d'indignació entre els usuaris de Renfe. Diversos passatgers a l'estació de Sants, una de les més concorregudes de la xarxa ferroviària catalana, han lamentat que la companyia no els han informat "de res", tot i que han admès que, "lamentablement, no és cap fet extraordinari".


El conseller Santi Vila reunit amb el president d'Adif, Gonzalo Ferrer / FRANCESC MELCION

El president d'Adif, Gonzalo Ferrer, arriba a la seu de la conselleria amb el seu equip / FRANCESC MELCION



Enllaç noticia :