dijous, 19 de març del 2015

CiU i ERC: “El procés continua”

Els dos partits subratllen que el sobiranisme no defalleix, encara que mostren recels mutus

Mas defuig les enquestes i recorda que les eleccions seran el veritable termòmetre de l'estat polític del país.


19/03/15 02:00 - BARCELONA -


Artur Mas, i darrere Junqueras, ahir al ple
oriol duran


El procés continua. CiU i ERC van escenificar ahir en el ple que el sobiranisme no defalleix i que la construcció de les estructures d'estat va endavant, encara que algunes enquestes, com ara la del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), poden haver provocat cert desànim en el món independentista. Això sí, les dues formacions no es van poder estar de mostrar algunes de les desconfiances mútues que els han acompanyat els últims mesos.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va deixar clar que el seu executiu se l'“està jugant” i que des de l'inici de la legislatura està treballant en un mateix full de ruta, el de la transició nacional, que tindrà com a punt culminant el 27 de setembre. “No hi ha hagut ni un sol moment en què des del govern i des del Parlament no hi hagi hagut una feina d'intensitat”, va subratllar Mas a instàncies de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que va preguntar al president sobre l'actual panorama: “Oi que el procés continua endavant?”. Una qüestió que va tenir una ràpida resposta de Mas i que denota els recels existents entre les dues organitzacions: “Oi que no en té cap dubte?”, li va etzibar.


Al marge d'aquesta situació, Rovira va insistir que la tasca que s'ha de fer a partir d'ara fins al 27 de setembre és “convèncer, convèncer i convèncer”, mentre que Mas va remarcar que tothom pot estar “tranquil” i que l'executiu mai ha tingut dubtes.

ERC també va donar valor a la col·laboració amb el govern i va destacar la incorporació dels tres experts: Gemma Calvet, Marcel Coderch i Josep Ginesta. Uns experts que dimarts s'havien d'haver reunit amb membres de l'executiu, però finalment la trobada es va ajornar fins a la setmana vinent. Una decisió que no ha acabat de fer el pes en el si dels republicans.

"Mas no es defineix sobre la sentència pel setge al Parlament

La veritable enquesta
Un cop més, Mas va assenyalar que les eleccions del 27 de setembre tindran un caràcter plebiscitari i va restar importància als estudis demoscòpics, com ara l'últim CEO, que mostra un retrocés de la suma CiU-ERC, que necessitarien la CUP per poder arribar a la majoria absoluta. En aquest sentit, el president va ressaltar que la veritable enquesta serà el 27-S, que és quan es podrà veure quin és el termòmetre real del sobiranisme. “Això de si els processos davallen o no, o si els corrents d'opinió davallen o no, es comprova a les urnes. Comptarem vots i no impressions”, va emfatitzar Mas, que també va recordar que ara hi ha una majoria sobiranista al Parlament i per aquest motiu s'estan posant en marxa diversos projectes encaminats cap a l'estat català.

Una reflexió que anava dirigida a la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que va exigir per enèsima vegada a CiU que abandoni l'actual full de ruta i se centri en la “recuperació econòmica, la baixada impostos i la creació de llocs de treball”. En resum, com sempre diuen els populars, “allò que interessa a la gent”.

En aquest últim camp Mas li va replicar que Catalunya està fent, i molt bé, els deures i que treu els “millors registres” de l'Estat en disminució de l'atur, creació de contractes indefinits, rècords d'exportacions o atracció de turisme estranger.

El president no es va definir sobre la sentència del Suprem pel setge al Parlament, que castiga amb tres anys de presó vuit dels manifestants. Ningú li ho va preguntar. La CUP va marxar de l'hemicicle, indignada per la decisió del Suprem, abans de la sessió de control a Mas, i Joan Herrera (ICV-EUiA) va mostrar la seva disconformitat amb la resolució, però no va qüestionar directament el president.


Aquest govern pren decisions. No hi ha gaires governs que se l'hagin jugat tant en aquest terreny
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

El procés ha de continuar endavant. La nostra feina fins al 27 de setembre és convèncer
Marta Rovira
SECRETÀRIA GENERAL D'ERC

És el moment de reconduir el full de ruta i centrar-lo
en la recuperació econòmica
Alícia Sánchez-Camacho
PRESIDENTA DEL PP CATALÀ

El president alerta d'un “buidatge” de l'autogovern


L'últim atac del govern espanyol podria provocar que el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOCG) perdés el seu rol de butlletí oficial de la Generalitat, perquè seria el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el que assumiria les notificacions de totes les administracions; una mesura que no només afecta Catalunya, sinó també altres territoris, com ara el País Basc o el País Valencià. Com va denunciar dimarts el portaveu del govern, Francesc Homs, es tracta d'un “altre intent de recentralització”. Ahir, el president de la Generalitat Artur Mas va seguir aquesta mateixa tònica en el ple i va alertar que hi ha una “autèntica operació, perfectament calculada, de buidatge de l'autogovern”, que, segons la seva opinió, té un objectiu clar: “Recentralitzar el poder en l'Estat central i oblidar l'essència de la mateixa Constitució, que en els primers títols estipula que l'autonomia és un concepte perfectament definit.” Aquesta tessitura provoca, en paraules del mateix Mas, que cada vegada hi hagi moltes més persones amb un “sentiment independentista”.

Pel que fa a la polèmica del DOCG i el BOE, va subratllar: “Volen deixar els diaris oficials propis com a paper mullat o secundari”, i va sentenciar: “Només volen que compti el BOE, només volen que compti el Parlament espanyol, només volen que compti el govern espanyol, només volen que comptin les polítiques lingüístiques que es facin en l'àmbit espanyol.
Darrera actualització ( Dijous, 19 de març del 2015 02:00 ) 


Enllaç noticia :

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/833828-ciu-i-erc-lel-proces-continuar.html