dimarts, 3 de juny del 2014

L’estat espanyol en calces

Dimarts, 3 de juny de 2014 05:00 h

Un article d’un prestigiós economista nord-americà posa en evidència la força de Catalunya davant el procés independentista i desmunta la majoria d'arguments unionistes


La independència de Catalunya no la podrà aturar ni Felip VI. L’economista nord-americà, membre de Democrats Abroad, Fernando Betancor, va publicar un article al seu blog on desgrana les fortaleses de Catalunya davant el procés i afirma que Draghi i Merkel sabran com pressionar l’estat espanyol per tal que s’avingui a un divorci amistós amb Catalunya, perquè la zona euro està en joc. També assenyala que una Catalunya independent romandrà a Europa tant si l’estat espanyol vol negociar com si no. I per acabar-ho de reblar, insisteix que les entitats de crèdit amb seu a Barcelona, com CaixaBank, no quedaran fora del  finançament del Banc Central Europeu en cas de que Catalunya sigui independent i que tampoc hem de patir pel deute sobirà. 





No ens faran fora d’Europa

A l’article “Mario Draghi és el millor amic Catalunya?, Betancor reflexiona sobre el text que va publicar Bloomberg en el que s’afirmava que la política econòmica del president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, està afavorint la independència de Catalunya. L’economista argumenta que si Espanya reconeix la independència de Catalunya, en un escenari de “divorci amistós”, la readmissió de Catalunya a la UE serà un dels punts principals de qualsevol acord assolit. Però si Espanya no la reconeix, els catalans no seran expulsats de la UE perquè seguiran formant part d’Espanya. ”Ells continuaran operant com empreses i ciutadans espanyols perquè Espanya difícilment pot expulsar part del seu territori sobirà de la UE, sense abans reconèixer la seva independència”.

CaixaBank no ha de patir pel finançament del Banc Central Europeu



Segons Betancor, CaixaBank, malgrat tenir la seu a Barcelona, és autoritzada pel Banc d’Espanya i és un banc espanyol, i no hi ha cap raó per la qual això canviaria amb independència, i l’entitat, com qualsevol altre banc amb seu a Catalunya, romandrien també com bancs espanyols a la legislació espanyola, i per tant  amb l’accés al finançament del Banc d’Espanya.

El deute, una carta a favor de Catalunya perquè sense negociació el deute és només espanyol

Betancor assegura que si el govern de Rajoy reconeix que el resultat del referèndum és legítim, hi haurà una negociació sobre el deute públic espanyol que Catalunya ha d’assumir, però si Rajoy no l’accepta Catalunya repudiarà amb tota seguretat el deute espanyol i només acceptarà la responsabilitat del seu propi deute, que només ha passat de 22% del PIB català el 2011 al voltant del 25 %  actual.

“Draghi no és el millor amic de Catalunya , però és el defensor de l'Europa i això pot equivaldre  a ser el mateix de cara el novembre”

L’economista conclou que “Els espanyols no tenen una història prometedora de fer front als desafiaments regionals a la seva autoritat , ni per empassar-se l'orgull nacional . I el senyor Rajoy s'enfronta a la desintegració de la seva trajectòria personal i passar a la història com "l'home que va perdre a Catalunya ", així com la desintegració potencial de tot el seu partit polític”. En aquest sentit Batancor vaticina que “Tots aquests factors de mal presagi per a una solució pacífica”, però que si es vol salvar l’euro els líders europeus s’hauran d’involucrar immediatament per calmar els ànims i la preparar les bases nece


http://www.directe.cat/noticia/352621/lestat-espanyol-en-calces