diumenge, 15 de juny del 2014

Clam en defensa de l'escola catalana

Diumenge  15.06.2014  06:00

Milers de manifestants van omplir el centre de Barcelona, en un ambient festiu · Crits d'insubmissió a la llei Wert i d'independència




Foto des de l'escenari feta per l'actor Quim Masferrer.



Desenes de milers de persones --100.000, segons els organitzadors-- es van aplegar ahir al centre de Barcelona per defensar l'escola catalana i mostrar el rebuig als atacs a la immersió lingüístic. Amb el lema 'Per un país de tots, decidim escola catalana' i convocats per la plataforma Som Escola,famílies senceres s'han manifestat pel centre de Barcelona amb pancartes, samarretes verdes i estelades per cridar unànimement a favor del model català.

A la manifestació també hi van ser presents consellers del govern (Irene Rigau, Joana Ortega, Germà Gordó i Neus Munté) i representants de tots els partits polítics, amb excepció de PP i C's. CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP van coincidir a destacar que el model educatiu de Catalunya fomenta la
cohesió social i és un sistema de consens, social i polític. Els portaveus de cada formació van rebutjar la LOMCE i van defensar un model que, en paraules de Rigau, 'forma part del patrimoni educatiu'. ICV-EUiA i la CUP van cridar també a lluitar contra les retallades en el sistema educatiu.








Al final del recorregut, la presidenta d'Òmnium Cultural va llegir el manifest unitari. El text alerta de 'l'amenaça real' que suposa la LOMCE i denuncia 'l'assetjament' a l'escola catalana, tant per part del govern espanyol com de les famílies que han interposat denúncies i els jutges.

Per Casals, la mobilització d'aquest dissabte és una prova de que 'l'escola no està sola'. A més, hi va haver un record per Jaume Sastre, en vaga de fam a Mallorca contra les polítiques educatives del govern del PP, i pel País Valencià, on  milers de famílies no poden escolaritzar els seus fills en català. En resum, es va defensar que Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Catalunya Nord, Franja i l'Alguer són una 'unitat lingüística' i 'una comunitat de deu milions d'europeus repartits en quatre estats' que estan units en la defensa de la llengua.

D'una altra banda, i acompanyada de crits d'insubmissió, Casals va defensar que no s'apliqui la llei Wert el curs vinent, i va exigir al govern català que dicti 'instruccions ben clares i precises que donin confiança als centres educatius, que refermin en els valors educatius i no cedeixin ni un pas en la presència del català a les aules'. 

La manifestació va acabar amb actuacions del grup Macedònia, Tortell Poltrona, Lax'n' Busto i el grup de Gospel Gracia. Durant tota la marxa es van poder sentir crits reiterats a favor de la independència. Tots els participants van estar acompanyats de gegants i capgrossos, que van contribuir al toc festiu de la manifestació.

La capçalera, amb diversos dirigents polítics i del govern, com la vice-presidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau.


Heus ací un recull de fotografies de la mobilització: