diumenge, 2 de març del 2014

Ucraïna demana ajuda i acusa Moscou de declarar-li la guerra

Diumenge  02.03.2014  18:08

L’OTAN diu que els moviments russos amenacen la pau a Europa



Anders Fogh Rasmussen.
El ministeri de Defensa ucraïnès ha mobilitzat els reservistes i ha ordenat als comandants que posin en estat d'alerta de combat les seves unitats davant la intervenció russa a la península de Crimea, segons ha anunciat aquest diumenge el secretari del Consell de Defensa i Seguretat Nacional d'Ucraïna, Andrei Parubi, en una compareixença davant la premsa. Ucraïna ha fet una crida a la comunitat internacional perquè ajudi el país en aquest conflicte i ha assegurat que els moviments de tropes a Crimea són una declaració de guerra.

El Parlament ucraïnès s'ha reunit aquest matí a porta tancada i, segons ha denunciat Dmitri Biloserkovets, membre del partit ucraïnès UDAR, tropes russes han intentat assaltar una unitat d'instrucció de l'armada ucraïnesa a la ciutat de Sebastopol, on té la base la flota russa del mar Negre.

L’OTAN diu que els moviments russos amenacen la pau a Europa

El secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, per la seva banda, ha emès un comunicat, previ a la reunió urgent del consell de l'Aliança Atlàntica per parlar de la situació a Ucraïna, en què ha dit que el que Rússia està fent a Ucraïna ‘amenaça la pau i la seguretat a Europa’. Rasmussen insta Rússia a aturar les seves activitats militars i amenaces adverteix que a la reunió d'aquesta tarda es discutiran les implicacions per a les relacions entre l'OTAN i Rússia. L'Aliança ‘defensa la integritat territorial i la sobirania d'Ucraïna i el dret del seu poble a decidir el seu futur sense interferències exteriors’.

Obama exigeix a Putin que retiri les tropes de Crimea
El president dels Estats Units, Barack Obama, per la seva banda, ha acusat el seu homòleg rus, Vladimir, Putin, d'haver vulnerat la legislació internacional i li ha exigit la retirada de les tropes desplegades a Crimea. El dos caps d'estat van parlar ahir durant una hora i mitja per telèfon, una durada que demostra la gravetat de la situació, i amb un to fred que demostra la manca de sintonia entre ambdues potències. Obama  va dir a Putin que si no feia marxa enrere s'arriscava a un aïllament polític i econòmic.

Putin, per la seva part, va dir a Obama que l'autorització del parlament rus per a fer servir les tropes a Crimea servia només per a garantir 'el dret de Rússia de protegir els seus interessos i els de la població russòfona'. Obama va afegir que, d'entrada, esls Estats Units suspendiren la participació en les reunions preparatòries de la pròxima trobada del G-8, que s'havia de fer precisament en territori rus, a Sotxi, el mes de juny.

Obama ja havia advertit divendres que qualsevol intervenció a l’ex-República soviètica comportaria 'costos'. Tot i així, els analistes consideren que les seves opcions de resposta a una acció militar són limitades.‬ La Casa Blanca estudia amb els aliats europeus el boicot a la cimera del G-8, però necessita el Kremlin per mantenir el fràgil acord de desarmament de l'arsenal químic sirià que va evitar una intervenció nord-americana. A més, Obama sempre ha insistit que evitaria un retorn a les tensions de la Guerra Freda.

Ucraïna, un conflicte antic que traspassa fronteres

Escarn a un polític ucraïnès amic de Ianukòvitx resident a Empuriabrava
Informe sobre Crimea i el conflicte que s'hi viu, amb deu preguntes i respostes: La crisi de Crimea és el retorn de la guerra freda?
Vegeu tambéaquest altre informe sobre la situació a Ucraïna, amb deu preguntes i respostes, a més d'aquesta anàlisi en vídeo de Vicent Partal:

La protesta a Ucraïna s'estén i el govern amenaça amb l'estat d'emergència from VilaWeb on Vimeo.









http://www.vilaweb.cat/noticia/4176551/20140302/ucraina-demana-ajuda-acusa-moscou-declarar-li-guerra.html