divendres, 17 de gener del 2014

Ampli ressò internacional de la petició catalana de referèndum

16/01/2014

Des de "The Wall Street Journal" a "Le Figaro" passant per "The Guardian" recullen la votació del Parlament. Internacionalització creixent del procés català


Lluís Bou



La portada de paper de "The Wall Street Journal"


La votació que ha fet avui el Parlament català per demanar poder convocar el referèndum ja ha tingut un ampli ressò internacional, cosa que mostra la internacionalització creixent del procés català. Des de "The Wall Street Journal" a "Le Figaro" passant per "The New York Times" i "The Guardian" recullen la notícia, i la consideren la primera petició formal per celebrar el referèndum. En cap dels casos és notícia la crisi del PSC.



"The Wall Street" destaca que Catalunya demana la capacitat per convocar el referèndum i apunta que la resolució aprovada avui ofereix a Madrid l'oportunitat de negociar les condicions de vot. El diari novaiorquès precisa en el text però que un portaveu del govern espanyol ja ha indicat que no volen pactar.



"Le Figaro", el gran diari centrista de París, recull també la votació i recorda que segons els sondejos una gran part dels catalans vol la consulta, encara que no siguin independentistes. "Una molt àmplia majoria de catalans desitgen que Madrid els deixi pronunciar-se per ells mateixos sobre el futur de la regió, encara que no votin necessàriament a favor de la independència".



El rotatiu britànic "The Guardian", proper als laboristes, recull la notícia il·lustrant-la amb una fotografia de la Diada davant del mercat de Sant Antoni. Veu poc probable que la votació d'avui condueixi a la independència, donat que el Congrés la rebutjarà, però alerta que la negativa podria inflamar l'independentisme català. "The Guardian" recorda que el pla Ibarretxe es va estimbar a les Corts espanyoles, i apunta que en el cas català no succeirà el mateix perquè els catalans tenen intenció de tirar endavant el seu referèndum. "En darrer terme seria amb unes eleccions usades com una mena de referèndum no oficial".


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/01/ampli_resso_internacional_de_la_peticio_catalana_de_referendum_98173.php