dilluns, 30 de desembre del 2013

Stanic: "Una Espanya sense Catalunya també quedaria fora de la Unió Europea"

30/12/2013

CONSULTA - REFERENDUM

L’advocada especialitzada en resolució de conflictes internacionals, considera que "Catalunya hauria d'insistir que no es tracta d'una secessió, sinó de la dissolució de l'Estat espanyol", en una entrevista al diari Ara

Mar Sabé


Ana Stanic


L’advocada especialitzada en resolució de conflictes internacionals, Ana Stanic, considera que "una Espanya sense Catalunya també quedaria fora de la Unió Europea". Stanic, que també és la filla d’un dels responsables de l’organització del referèndum d’independència d’Eslovenia del 1990, és la fundadora del bufet E&A Law i ha treballat pels més prestigiosos despatxos de Londres.

En una entrevista al diari Ara, l’advocada considera que "Catalunya hauria d'insistir que no es tracta d'una secessió, sinó de la dissolució de l'Estat espanyol. Catalunya n'és part essencial. Si s'independitza, Espanya tal com és concebuda avui deixarà d'existir, i els Estats que se'n derivin hauran de ser considerats hereus de l'Estat dissolt". "Això és important des del punt de vista de la pertinença a la UE de Catalunya, -explica-, i de la part que quedi d'Espanya: o bé tots dos territoris es mantenen a la UE o bé tots dos en queden fora”. “Espanya sense Catalunya seria un país diferent. No veig per què només hauria de demanar Catalunya el seu reingrés. Arribat el cas, també Espanya hauria de fer-ho”, sentencia.

Stanic explica que "igual que està passant a Catalunya, l'independentisme a Eslovènia va venir impulsat pel poble" i van ser els polítics que s’hi fan afegir després. Hi va haver incertesa fins a l’últim moment, explica, perquè, tot i el Sí al referèndum va guanyar amb el 88,5 % dels vots, mesos abans de la data en la que s’havia d’anar a les urnes, el 23 de desembre del 1990, el sentiment independentista no era majoritari.

“A Eslovènia, els partidaris d'aquesta via es van disparar quan el procés es veia que anava de debò. Hi ha un moment en què es traspassa un punt de no retorn i el suport a la independència esdevé imparable. No sé si ja s'hi ha arribat a Catalunya”, considera.

No li tremola el pols a posicionar-se clarament a favor del dret a decidir dels catalans: “La llibertat d'expressió és un dret democràtic fonamental”. “No hi ha justificació legal per oposar-s’hi”, considera.

Per acabar, Stanic explica l’alegalitat en el marc internacional que hi ha al voltant de les declaracions unilaterals: “El que va quedar clar en el cas de Kosovo, amb el posicionament del Tribunal Internacional de Justícia, és que no hi ha res en el dret internacional que prohibeixi una declaració unilateral. El dret internacional no dóna el dret a la secessió, però tampoc prohibeix aquesta via. Simplement no s'hi fica. No es podria al·legar, doncs, que el dret internacional ho considera il·legal”, sentencia.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/12/stanic_una_espanya_sense_catalunya_tambe_quedaria_fora_de_la_unio_europea_97864.php