DRET A DECIDIR
El ministre espanyol envia el document “Per la convivència democràtica” a les 192 ambaixades i 92 consolats que Espanya té arreu del món
Nerea Rodríguez
El ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel García Margallo, ha decidit mobilitzar tota la diplomàcia en contra del procés català. Així, el ministre ha enviat a les 129 ambaixades i 92 consolats que té Espanya arreu del món un document titulat “Per la convivència democràtica” on s’exposen diferents arguments per respondre, en trobades informals o en trobades amb els mitjans de comunicació, al procés sobiranista encetat a Catalunya.
El ministre d'Afers Estrangers i Cooperació espanyol ultradreretat, José Manuel García Margallo |
Segons informa el diari ‘El País’, aquest informe, de 210 pàgines, està inspirat en la campanya “Més forts junts” amb la que el britànic David Cameron vol guanyar el referèndum d’independència d’Escòcia. El manual està format de preguntes i respostes i compta amb un breu text general i sis annexos en els que s’analitza des de diferents àmbits (polític, jurídic, cultural o econòmic) la qüestió catalana.
La tesi fonamental del text és que el separatisme no és una opció democràtica, sinó que representa per contra la ruptura del marc de concòrdia i convivència que els espanyols es van donar a la transició, quan van decidir resoldre les seves diferències a través del diàleg i el pacte. “Quan es proposa una acció política unilateral que el que persegueix és la fi de la convivència, és impropi parlar d'un principi democràtic”, assenyala el text.
Segons el mateix diari, l’informe porta més d’un any elaborant-se, amb aportacions de diversos experts. En relació al títol del simposi ‘Espanya contra Catalunya’, el text assegura que “no existeix cap enfrontament de l'Estat espanyol amb Catalunya sinó la discrepància habitual en la vida política, com en qualsevol altra democràcia. [...] El moviment simètric a l'independentista és l’expulsionista; el d'aquells que volen trencar amb Catalunya. Expulsar-la d'Espanya. És aquest un moviment també en alça i així mateix empobridor i regressiu. [Però] tots dos són afortunadament minoritaris. La majoria aposta per la concòrdia”.
Sobre la pertinença o no d’una Catalunya independent a la UE, el document afirma que: “Una Catalunya independent quedaria ipso facto fora de la Unió Europea. Seria, amb caràcter general, un nou Estat que hauria de sotmetre's al procediment d'adhesió. El seu ingrés hauria de ser aprovat per unanimitat; és a dir, qualsevol dels actuals 28 Estats membres tindria dret de veto. A la llum dels precedents, les negociacions podrien portar anys. Mentrestant, els ciutadans del nou Estat, els seus nacionals, no gaudirien, excepte casos de doble nacionalitat, de la nacionalitat de cap Estat de la Unió i per tant tampoc de l'estatut de ciutadania europea”.
"Doncs ara ja no podrà dir la UE que es un problema Intern"
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/12/margallo_mobilitza_les_ambaixades_contra_el_proces_catala_97863.php
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada