dimecres, 19 de juny del 2024

Sánchez desvincula ara el finançament «singular» de la investidura d'Illa

 

 

POLÍTICA

 

El president del govern espanyol, en resposta a Junts durant la sessió de control, assegura que té aquest compromís amb ERC des que va arrencar la legislatura a l'Estat

 

 

 

Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés. | Europa Press

 

 

ORIOL MARCH

 

19 de juny del 2024

Actualitzat a les 9:28h 

 

"Creu que els catalans ens mereixem un finançament just?". És la pregunta que ha fet Míriam Nogueras, cap de files de Junts al Congrés dels Diputats, en la sessió de control d'aquest dimecres. Pedro Sánchez ha estat poc concret en la primera resposta, però ja ha deixat clar que qualsevol reforma serà multilateral: "Els catalans mereixen un millor finançament, com la resta de territoris d'Espanya", ha apuntat el president del govern espanyol. Nogueras ha indicat que més de la meitat de la població "té dificultats" per arribar a finals de mes, i s'ha preguntat si l'arribada de més recursos depèn de si pot "colar" Salvador Illa com a president de la Generalitat.

 

 Sánchez ha indicat que, des de l'arribada del PSOE a la Moncloa, han arribat milers de milions extra a Catalunya. "Hauria de llegir els acords d'investidura. Amb ERC vam assumir el compromís de reformar el finançament i reconèixer la singularitat. També ho compliré amb vostès. No estem parlant de la

investidura d'Illa: aquesta majoria parlamentària té aquest compromís amb les forces parlamentàries", ha apuntat el president del govern espanyol, que després ha tornat a topar amb Alberto Núñez Feijóo, cap de files del PP. 

Feijóo ha arrencat la intervenció amb crítiques cap a Óscar Puente, ministre de Transports, que en els últims dies ha estat protagonista per qualificar de "sac de merda" el pseudoperiodista Vito Quiles, vinculat a la nova formació d'Alvise Pérez. Sánchez, però, ha contraatacat amb la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), bloquejada i sobre la qual penja l'amenaça del govern espanyol de tirar pel dret si el PP no s'avé a una entesa. "El seu principal problema no és el CGPJ, és la justícia", ha remarcat el líder popular en el torn de rèplica, durant el qual ha demanat la dimissió de Puente i també ser inflexible amb els presumptes casos de corrupció que l'afecten.

Després, Feijóo ja ha passat a l'atac per la decisió del fiscal general de l'Estat d'aplanar el terreny a l'amnistia, que ha tensionat les costures al ministeri públic:

. "Aquest govern farà un pla de regeneració democràtica. S'avorrirà d'escoltar-se a vostè mateix", ha remarcat Sánchez, que ha posat de manifest que el PP i Vox han eliminat l'oficina contra la corrupció a les Illes Balears. També ha atacat Isabel Díaz Ayuso per la gestió de la pandèmia i per no haver investigat què va passar a les residències de gent gran durant la crisi del coronavirus. Aquesta vegada, en tot cas, el debat amb més contingut l'ha tingut amb Nogueras a tomb del finançament, instal·lat ja com a gran debat de l'estiu.

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA  :

https://naciodigital.cat/politica/sanchez-desvincula-ara-financament-singular-investidura-illa_1944896_102.html