dilluns, 8 de gener del 2024

Junts es manté en el no: reclama a Sánchez retirar els tres decrets i negociar com refer-los

 

 

CONGRÉS DELS DIPUTATS

 

 

Junts referma el seu 'no' als decrets perquè "agreugen l'infrafinançament, retallen competències i posa en risc l'amnistia" 

 

 

Pedro Ruiz
Foto: ACN
Barcelona. Dilluns, 8 de gener de 2024. 13:34
Actualitzat: Dilluns, 8 de gener de 2024. 14:05
Temps de lectura: 3 minuts  

 






 

 

Els tres reials decrets del govern espanyol pengen d'un fil. Junts per Catalunya reitera el seu 'no' als tres paquets legislatius que l'executiu portarà a votació del Congrés dels Diputats aquest dimecres. En una roda de premsa posterior a l'executiva del partit, el portaveu Josep Rius ha explicat que han plantejat al PSOE que retiri els tres decrets llei perquè els torni a presentar "negociats i pactats amb Junts" i que hi hagi un decret "individualitzat per cada tema". Per als juntaires, no es poden tirar endavant uns decrets "aprovats de pressa i sense haver tancat cap acord" amb ells. A més, Rius ha expressat que votaran que no "a hores d'ara" perquè les mesures "agreugen l'infrafinançament que pateix Catalunya, implica una retallada de competències de la Generalitat i posen en perill l'aplicació de la llei d'amnistia". "En comptes d'avançar cap a la resolució del conflicte, reculem", ha alertat el també vicepresident juntaire.

 

Durant la compareixença, Josep Rius ha volgut recalcar en un missatge dirigit als socialistes que "amb Junts no funcionarà l''a cambio de nada'": "El PSOE ha de tenir clar que no ha signat un acord de legislatura. Només hi haurà estabilitat si hi ha avenços en l'àmbit nacional i social". El portaveu de la formació de Jordi Turull i Laura Borràs ha fet al·lusió a l'article 43 bis d'un dels decrets, que és el que pot laminar l'aplicació de la llei d'amnistia: "Suposa donar instruments a la cúpula judicial per dilatar-ne l'aplicació i no es pot posar en safata cap escletxa que permeti ajornar-la". En aquest sentit, Rius ha afegit que "si algú es necessita fer perdonar per la cúpula judicial, és el seu problema, però no ho farà amb els vots de Junts". A més d'aquest punt, els juntaires reclamen "respecte" a les

competències en digitalització de la justícia i un pes "proporcional" dels recursos econòmics que corresponen a Catalunya; que la reforma de la llei de societats de capital deixi "clar que es reverteixen els efectes del decret del PP que buscava perjudicar l'economia catalana, de manera que les empreses que van mantenir la seu social a Catalunya o les que tornin obtinguin incentius fiscals i les que no, siguin sancionades". També insten el govern espanyol a incorporar l'oli com un "producte de consum amb un IVA del 0%".

 

Per tot plegat, Junts defensa que l'executiu central retiri els drets, els refaci negociant-los i els separi per temàtiques. En aquesta línia, Josep Rius ha subratllat que el PSOE ha d'acabar amb la fórmula de "presentar decrets macedònia". De nou, els juntaires insisteixen que els seus set vots "no són un xec en blanc" i han carregat contra el "silenci del Govern" davant d'uns decrets "que afecten competències i finançament de la Generalitat". Tot i admetre que estan a favor de "bona part" de les mesures dels tres decrets, Rius ha refermat que han de separar-se per àmbits sectorials.

 

Junts allarga la mà al Govern per negociar els pressupostos, però clama contra l'"espanyolització" dels comptes

Pel que fa a la carpeta dels pressupostos, Junts afirma que "no hi ha hagut cap avenç" i critica el Govern perquè "sembla que no tingui pressa o estigui bloquejat". Els juntaires allarguen la mà a Esquerra Republicana per acordar els comptes "en clau catalana" i que no siguin un "intercanvi de cromos" entre els republicans i el PSOE. "Ara bé, el que no pot pretendre el president Aragonès és un xec en blanc de Junts per als pressupostos, hi ha d'haver un canvi de rumb i no espanyolitzarem els pressupostos: no poden ser una contrapartida als pressupostos generals de l'Estat, això és una sucursalització de la negociació dels comptes de la Generalitat i així l'independentisme perd força negociadora a Madrid", ha afirmat Josep Rius.

 

En relació amb les reunions que va haver-hi amb el PP durant el mes d'agost, el vicepresident de la formació ha traslladat que no van plantejar "cap altra qüestió que no fos del programa electoral". "Si alguna persona o grup polític ens demana mantenir una reunió, hi anem", ha indicat. I sobre la denúncia de la diputada Cristina Casol —afí a Laura Borràs— al grup parlamentari per "assetjament per raó de gènere", el qui també és portaveu adjunt de Junts al Parlament ha recordat que "impera el principi de confidencialitat", però que "des del grup parlamentari s'ha actuat amb total respecte amb tots els seus membres" i que l'executiva "vol traslladar el seu suport a la direcció del grup parlamentari".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!
 
 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

 https://www.elnacional.cat/ca/politica/junts-es-mante-en-no-reclama-sanchez-retirar-tres-decrets-negociar-com-refer-los_1143269_102.html