dimecres, 22 de novembre del 2023

Puigdemont vaticina un “gran circ” al Parlament Europeu amb el debat sobre l’amnistia

 

 

AMNISTIA

 

El líder de Junts ironitza sobre que ara "tothom s’assabentarà que hi ha un conflicte entre Catalunya i Espanya" 

 

 

Jordi Martín
Foto: Europa Press
Barcelona. Dimecres, 22 de novembre de 2023. 13:30
Actualitzat: Dimecres, 22 de novembre de 2023. 13:46
Temps de lectura: 4 minuts  

 

 


 

 

 

L’expresident de la Generalitat i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont ha ironitzat aquest dimecres sobre el debat al Parlament Europeu per abordar la llei d’amnistia al procés, una sessió parlamentària impulsada per la dreta i ultradreta espanyola que el president vaticina com a “un gran circ”. “Ens ajudaran a internacionalitzar encara més el conflicte. Nosaltres fa molt de temps que demanem que en aquesta cambra es parli del conflicte que hi ha entre Catalunya i Espanya i avui, tot i que segurament no és la seva intenció, tothom s’assabentarà que hi ha un conflicte”, ha afirmat, rialler, en declaracions des d’Estrasburg.

 

LINK DEL VIDEO : https://cdn.jwplayer.com/previews/iLQkeKod

 

L’expresident de la Generalitat i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont ha ironitzat aquest dimecres sobre el debat al Parlament Europeu per abordar la llei d’amnistia al procés, una sessió parlamentària impulsada per la dreta i ultradreta espanyola que el president vaticina com a “un gran circ”. “Ens ajudaran a internacionalitzar encara més el conflicte. Nosaltres fa molt de temps que demanem que en aquesta cambra es parli del conflicte que hi ha entre Catalunya i Espanya i avui, tot i que segurament no és la seva intenció, tothom s’assabentarà que hi ha un conflicte”, ha afirmat, rialler, en declaracions des d’Estrasburg. 

Segons Puigdemont, que ha atès breument els mitjans mentre caminava pels passadissos de l'Eurocambra, els eurodiputats veuran que a l’Estat espanyol hi ha “un interès per polititzar la justícia” i que Espanya té “un problema” amb un “sistema judicial abonat al lawfare”. En aquest sentit, i preguntat sobre com valora que el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón, encarregat del cas Tsunami Democràtic, hagi demanat al Tribunal Suprem que l'imputi per terrorisme, Puigdemont ha tornat a tirar d'ironia i ha assegurat que l'encaixa "exactament igual que la imputació per rebel·lió, sedició i segurament també per l'assassinat de John Fitzgerald Kennedy"; una referència tot just avui quan es compleixen seixanta anys de l'atemptat mortal contra el president estatunidenc.

L'amnistia, a debat a l'Eurocambra

L'amnistia pactada entre les formacions independentistes i el PSOE a l'Estat arriba aquest dimecres al Parlament Europeu entre crides de la dreta perquè la Comissió Europea "vigili de prop" Sánchez i les seves accions al capdavant del govern espanyol. El Partit Popular Europeu (EPP), juntament amb Renew, ECR i I+D, ha estat un dels principals impulsors del debat, assegurant que l'amnistia "amenaça l'estat de dret" i la separació de poders. En una roda de premsa prèvia al debat, el president de l'EPP, Manfred Weber, ha reconegut la seva "preocupació" per la situació a l'Estat i s'ha mostrat "sorprès" pel fet que formacions com els verds o els mateixos socialistes no s'haguessin plantejat una reflexió. "Han perdut la credibilitat a l'hora d'erigir-se guardians de l'estat de dret", he expressat el dirigent dretà alemany.

En la mateixa compareixença ha intervingut l'eurodiputada del PP, Dolors Montserrat, qui ha assegurat que el debat "no pretén qüestionar la legitimitat del govern de Sánchez", sinó "fer sonar l'alarma perquè la Comissió Europea vigili de prop" un govern socialista que ha estat investit "a canvi de set vots dels separatistes". En aquest sentit, Montserrat ha denunciat l'aplicació del concepte 'lawfare' i la possibilitat de l'executiu "d'interferir i controlar el treball dels jutges", una situació que ha equiparat a la de països com Hongria i Polònia

La ultradreta dona guerra contra l'amnistia a Europa

L'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé ha acusat aquest dimecres a les institucions europees de mirar a un altre costat amb l'amnistia als encausats del procés. Poques hores abans del debat sobre que se celebrarà a l'Europarlament, ha lamentat que les institucions de la UE encara no s'hagin posicionat amb claredat sobre la mesura de gràcia. En una roda de premsa a la capital belga, el líder del partit, Santiago Abascal, ha afegit que els ciutadans espanyols miren avui a Europa "amb esperança", ha avisat que un silenci de la Comissió i el parlament sobre l'amnistia seria "vergonyós" i ha demanat a les institucions comunitàries que apliquin a Espanya la mateixa "diligència" que han mostrat amb països com Polònia o Hongria.

"Esperem que es demanin explicacions al govern espanyol i que la Comissió Europea actuï, com a mínim, amb la mateixa diligencia que ha actuat amb altres nacions que no estaven incomplint les seves pròpies legislacions i que estaven actuant d'acord amb les seves constitucions i sobirania, com Polònia i Hongria. En el cas d'Espanya estem davant d'un govern que està actuant contra la seva pròpia constitució, i això té un nom, cop d'estat", ha asseverat Abascal abans de demanar a l'executiu comunitari que "demani explicacions de manera immediata al govern".

L'independentisme celebra visibilitat internacional

Des de Junts ironitzen amb la celebració del debat i celebren que, després de sis anys, "els partits europeus que es referien al cas català com un afer intern hagin descobert que no és un afer intern. "En efecte, en el conflicte català estan en joc els valors i els principis de la UE", ha destacat l'eurodiputat de Junts, Toni Comín, en declaracions a l'ACN. En aquest sentit, el dirigent català confia que "aquesta operació de propaganda absurda i ridícula" se li giri al PP "com un bumerang". "Estem d'acord amb ells que l'estat de dret a Espanya està amenaçat, però no per una llei d'amnistia", remarca. "Qui amenaça l'estat de dret és la ultradreta i la dreta que s'està deixant arrossegar; qui l'amenaça és el Tribunal Suprem, que es dedica a rebregar el dret penal per perseguir un moviment pacífic", ha resumit.

Per la seva banda, l'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, ha criticat que el PP, Cs i Vox utilitzin les institucions europees "pel seu dia a dia polític a l'Estat i no per a la política europea". "En el debat s'ha barrejat una llei d'amnistia, que és una eina democràtica, amb la qüestió de l'estat de dret", ha apuntat. Per Riba, l'amnistia hauria d'estar exclosa del debat i l'Eurocambra hauria de parlar sobre temes com la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i l'exhibició de simbologia feixista. Alhora, la republicana ha apuntat que l'amnistia "no és el final de res", sinó una eina per posar "el comptador a zero" perquè tothom estigui en igualtat de condicions en una taula de negociació per "poder començar a parlar del dret a l'autodeterminació del poble de Catalunya".

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/puigdemont-vaticina-gran-circ-parlament-europeu-debat-sobre-amnistia_1126419_102.html