dimecres, 4 d’octubre del 2023

El TSJC obliga la Generalitat a pagar 81 milions d’euros a Renfe, en una sentència que el Govern recorrerà

 

 

Capella denuncia que l’Estat espanyol “és el principal incomplidor” perquè no ha complert amb les seves “obligacions” en el traspàs del 2010

 

 

 

Tren de mitja distància de Renfe

 

 


Redacció

Sembla una broma de mal gust, però és la realitat. Malgrar els incomptables retards, talls en la circulació, i incidències vàries, la Generalitat ha de pagar a Renfe 80,9 milions d’euros.  Així ho ha estipulat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC);  el pagament es correspon a l’ampliació dels serveis de Rodalies que s’han anat fent a petició del govern català en els darrers anys, després del traspàs del 2010. Es tracta d’un deute que el Govern no va abonar argumentant que bona part d’aquest cost correspon al cànon ferroviari que es paga per circular per la infraestructura d’Adif, i que, per tant, abonar-lo és competència del ministeri de Transports, ja que és el que gaudeix dels diners. El dictamen admet recurs de cassació.

Renfe, que per cobrar sí que vol ser puntual, hauria reclamat aquest import a la Conselleria de Territori, però l’executiu català va respondre al·legant que ja estava cobert amb el pagament del cànon ferroviari. El Govern, de fet, es va

“plantar” perquè “els serveis tampoc funcionen”, segons ha reblat la consellera de Territori, Ester Capella. “Si no compleixes amb les obligacions, la Generalitat té dret a plantar-se”, ha dit Capella, que ha defensat que la sentència “no s’ajusta a dret”.

La titular de Territori ha assegurat en una entrevista amb ‘La Ser Catalunya’ que la Generalitat recorrerà la sentència del TSJC que obliga el Govern a pagar els 81 milions d’euros a Renfe. Segons ella, l’Estat espanyol “és el principal incomplidor” perquè no ha complert amb les seves “obligacions” en el traspàs del 2010. A més, ha criticat que el grau d’execució pressupostària en infraestructures és només del 19%.

“La Generalitat en un moment determinat es planta perquè l’Estat es fa càrrec d’aquestes ampliacions de servei en altres indrets de l’Estat i a Catalunya no només no se’n fa càrrec, sinó que els serveis que se n’ha de fer càrrec Renfe, Adif i el ministeri tampoc funcionen”, ha argumentat Capella.

Arran d’això, la consellera de Territori ha reiterat la petició del Govern d’un “traspàs integral” de Rodalies, tot i que ha admès que ni l’endemà ni al cap d’un any d’aquest traspàs s’hauria aconseguit revertir “la desinversió històrica” en infraestructures a Catalunya. Així i tot, ha defensat que el Govern té “la capacitat d’entendre el país” i de dissenyar un sistema ferroviari eficient.

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA ;

 https://www.larepublica.cat/noticies/politica/el-tsjc-obliga-la-generalitat-a-pagar-81-milions-deuros-a-renfe-en-una-sentencia-que-el-govern-recorrera/