dimarts, 18 de desembre del 2018

La fiscalia: "Es va intentar impedir que l'Estat impedís el referèndum"



CAS 1-O







Gemma Liñán
Foto: E.N.
Madrid. Dimarts, 18 de desembre de 2018




















"El criteri de la Sala en un determinat moment marcat pel jutge instrucció estableix que exiteix una estratègia en què veu la conexió inextingible entre els membres de la Mesa del parlament, el Govern i els presidents de dues associacions". Així ha començat el fiscal, Jaime Moreno, que ha intervingut en nom dels quatre fiscals del ministeri públic que porten la causa de l'1-O al Tribunal Suprem.



Moreno ha volgut deixar clar que la no va ser la fiscalia qui va unir totes les acusacions i els fets i els va portar davant el Suprem, replicant així alguns dels arguments de les defenses: "Ni tant sols va ser la que es va plantejar pel ministeri públic perquè no estaven aforats, aquesta sala només va fer la querella dels membres de la diputació permanent. El ministeri públic no ha buscat aquesta sala com diuen les defenses".



El fiscal, que ha estat acompanyat a la sala per una de les altres fiscals que porta el cas, Consuelo Madrigal, ha admès que
alguns dels actes "no són actes violents" com ara el vot a l'estarger, però ha volgut aclarir que "hi ha actes d'execució d'un delicte de rebel·lió que no han de ser violents".



Entre aquests actes el representant del ministeri públic detalla els "pagaments a l'exterior, la internacionalització del conflicte com l'Enfocats o l'agenda Jové en quèla internalització es plasma com un dels eixos claus".



La internacionalització i les delegacions exteriors avui han estat l'eix de l'acusació de la fiscalia: "En totes i cada una de les delegacions de Catalunya a l'estranger es va establir un sistema on es recaptaria el vot i s'utilitzarien aquelles delegacions per fer un acte que ja estava impugnat per la llei".



I especialment important pel ministeri públic és que s'"establia el referèndum com un acte tendencial per la declaració de la independència. I sense el referèndum no era possible la declaració d'independència".



El relat de la fiscalia s'ha entès fins que el ministeri públic ha hagut d'argumentar la violència. "L'acció es va tornar violenta perquè es va intentar impedir que l'Estat impedís el referèndum", ha dit Moreno, sense concretar, però, quins actes violents hi va haver.
El fiscal, el seu discurs hilarant, ha arribat a dir que la DUI es va arribar a publicar al DOGC.



Moreno ha qualificat d'"atemptat greu" l'intent del Govern català d'independitzar-se. I el seu resultat afectava tot el territori espanyol, i per aquest motiu, és el Tribunal Suprem qui ha de jutjar l'1-O.



Sobre la malversació, Javier Moreno, ha dit que l'"estratègia que s'inicia amb una sèrie d'actes d'execució que si s'hagués aturat no estaríem en un deterinat delicte, però d'altres constiueixen ja en si una malversació. S'han de considerar en el seu conjunt perquè tots responen a una mateixa finalitat. L'altre embarbussament del fiscal ha estat intentar defensar jutjar el cas al Tribunal Suprem: "No estem davant una manipulació arbitrària de cap norma legal".









Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/vista-previa-suprem-fiscalia_336294_102.html