dilluns, 12 de novembre del 2018

Manuel Marchena, ponent del cas 1-O, presidirà el CGPJ i el Suprem



PODER JUDICIAL


















El Nacional
Foto: ACN
Barcelona. Dilluns, 12 de novembre de 2018









Manuel Marchena, el magistrat que presideix la sala que ha de jutjar l'1-O, presidirà el Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Suprem, segons han pactat PP i PSOE. Segons ha confirmat la Moncloa les dues formacions han tancat definitivament la renovació del poder judicial i han pactat que Marchena presideixi el poder judicial a canvi de garantir una majoria progressista en el CGPJ. Marchena, autor intel·lectual de la causa contra els presos polítics, deixarà la presidència de la Sala Penal del Suprem i no dirigirà el judici del cas 1-O.



Marchena, ponent de la causa que s'ha seguit al Suprem contra els presos polítics, ha estat l'home clau en l'estratègia judicial contra el procés. En les negociacions que han mantingut el PSOE i el PP per a la renovació de la cúpula judicial, els populars han pressionat per no perdre el control de la sala que ha de jutjar el cas 1-O, i finalment han cedit a canvi de col·locar Marchena al capdavant del poder judicial, des d'on també podrà exercir la seva influència en tant que serà el president del Tribunal Suprem.



Majoria progressista

 

 

D'acord amb el pacte entre les dues formacions polítiques, el CGPJ estarà presidit per un jutge conservador, però tindrà majoria progressista.  Els socialistes, amb els seus socis, tindran 11 vocals, i els populars només nou.



Les negociacions entre el PP i el PSOE han estat difícils a causa del rebuig que el conservador Marchena provocava entre els sectors progressistes de la judicatura. Rebuig al qual s'ha sumat el soci principal del PSOE al Congrés, Podemos. La formació liderada per Pablo Iglesias reclama consensuar almenys el nom de quatre dels vocals progressistes.



El Consell General del Poder Judicial està format per 20 vocals triats pel Congrés i el Senat. Dels 20 vocals, vuit juristes són proposats per Congrés i Senat, que es presenten avui, i 12 són proposats per les associacions judicials però que també es voten a les Corts, de manera que a la pràctica tot es fruit d'un pacte polític per al repartiment de places. Després, els 20 vocals trien el president, que no ha d'estar entre ells. El president, en ser el número 21, és qui desempata i té vot de qualitat.



Missatge de consens

 

 

El govern de Pedro Sánchez ha acceptat finalment el nom de Marchena perquè considera que al moment actual, i més després del que ha passat amb la decisió del Tribunal Suprem sobre l'impost de les hipoteques, era necessari un missatge d'acord i consens dels partits entorn de la justícia.





L'objectiu del govern ha estat no bloquejar la justícia, sinó facilitar-ne la renovació, asseguren fonts de la Moncloa a Efe, que recalquen que com a fruit de la negociació, hi haurà 11 representants del CGPJ que seran proposats per partits progressistes.



Aquesta circumstància asseguren que facilitarà que hi hagi un òrgan de govern dels jutges més col·legiat i menys presidencialista i, per tant, serà molt més necessari l'acord.









Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/manuel-machena-president-cgpj-cas-1octubre_323484_102.html