dilluns, 12 de novembre del 2018

Martínez Arrieta presidirà la sala de Suprem que jutjarà el cas 1-O



PODER JUDICIAL



















El Nacional
Foto: @PoderJudicialEs
Barcelona. Dilluns, 12 de novembre de 2018









El magistrat més antic a la Sala Penal del Tribunal Suprem, Andrés Martínez Arrieta, serà el president del tribunal en el judici del cas 1-O, segons han informat fonts jurídiques. Martínez Arrieta, que ja formava part del tribunal, agafarà el relleu a Manuel Marchena. La sala la presideix el magistrat amb més antiguitat.



Martínez Arrieta va formar part del comitè fundador de la conservadora associació judicial Francisco de Vitoria. És el magistrat més antic de la Sala Segona, a la qual va accedir el 1998, convertint-se en el magistrat més jove de l'alt tribunal.



El magistrat ha resolt un munt de sentències i recursos d'apel·lació tant de qüestions vinculades amb el terrorisme, com amb el finançament il·legal del PP. Algunes de les seves resolucions han estat polèmiques, com la dictada el 2011, quan va absoldre els agents de la Guàrdia Civil jutjats per tortures a Igor Portu i Martin Sarasola. L'Audiència de Guipúscoa els va condemnar a presó i el
Suprem els va absoldre. El Tribunal Europeu dels Drets Humans,anys després, va condemnar el govern espanyol a indemnitzar Portu i Sarasola per danys morals i per no haver investigat les tortures que van rebre.



Martínez Arrieta, llicenciat en Dret per la Universitat Complutense de Madrid, va ingressar en la carrera judicial en 1979 i va tenir com a primera destinació el jutjat de primera instància i instrucció d'Azpeitia. Al març de 1980 el van triar vocal del CGPJ en representació dels jutges de primera instància i instrucció. Va exercir el càrrec fins al 1983, i el va deixar quan va ascendir a la categoria de magistrat.



Després de reingressar en el servei actiu va servir en un jutjat de Móstoles i en el jutjat d'instrucció número 11 de Madrid, on va instruir, entre altres, la causa per la desaparició de Santiago Corella, el Nani, fins que, el 1986, es va incorporar com a magistrat a l'Audiència Provincial de Madrid.



Al Tribunal Suprem

 

 

Dos anys després el van designar magistrat del gabinet tècnic del Tribunal Suprem i, al novembre de 1998, es va convertir en el magistrat més jove a accedir en aquest tribunal en ser nomenat magistrat de la Sala Segona als 43 anys.



Martínez Arrieta té experiència docent com a professor de l'Escola Judicial i del Centre d'Estudis Jurídics en diferents promocions de jutges i fiscals, com a professor associat del Departament de Dret Penal de la Facultat de Dret de la Universitat Complutense de Madrid i com a professor de Dret Penal a la Universitat San Pablo CEU de Madrid.









Enllaç notícia : 

https://www.elnacional.cat/ca/politica/andres-martinez-arrieta-tribunal-suprem-manuel-marchena-1octubre_323556_102.html