dimarts, 12 de juliol del 2016

Un informe policial confirma l'«operació Catalunya»



PROCÉS CATALÀ



L'escrit apunta que "una de les competències" del comissari José Villarejo era "el procés independentista català"

La Fiscalia Anticorrupció va rebre com a mínim tres intents per atacar polítics catalans el 2012

 

La policia espanyola busca un «pen» desaparegut de l'«operació Catalunya»




| 11/07/2016 a les 22:23h
 
 
 
 
Jorge Fernández Díaz, en una imatge d'arxiu. Foto: Flickr PPC
 
 
 
 
 
Un informe policial que avança El Periódico confirma l'existència d'una "operació Catalunya". L'escrit apunta que "una de les competències" del comissari de la policia espanyola José Villarejo "durant l'última legislatura" era "el procés independentista català". Segons el mitjà citat, l'informe està firmat pel comissari Marcelino Martín Blas, qui també hauria participat en l'anomenada "operació Catalunya" per intentar desacreditar polítics catalans.


En aquest sentit, El Periódico detalla que durant el 2012 la Fiscalia Anticorrupció va rebre com a mínim tres intents per atacar polítics de Catalunya en període electoral -tots van quedar arxivats-. Un d'ells va tenir lloc a l'octubre, quan Martín Blas va viatjar a Barcelona amb el comissari José Luis Olivera per convèncer els fiscals anticorrupció Fernando Bermejo i Emilio Sánchez Ulled que reobrissin el cas Palau i demanessin un escorcoll a la seu de CiU. També s'esmenta el cas sobre una suposada existència d'un compte a Suïssa de Xavier Trias i un informe contra els germans Puig.


L'informe policial, de 500 pàgines, demostra que hi va haver un operatiu per desacreditar els polítics partidaris de la independència de Catalunya. En concret, assenyala que aquesta era una de les competències que va assumir el comissari José Villarejo, qui de fet ja ho va deixar entreveure la setmana passada davant del jutge en una peça derivada del cas Nicolai, que investiga les gravacions il·legals d’una conversa sobre el conegut com "petit Nicolàs" al despatx entre l’excap d’Afers Interns de la Policia, Marcelino Martín Blas, i agents del CNI. A banda, el rotatiu també explica com en aquesta peça separada i en la què afecta globalment Francisco Nicolàs, es va trobar una nota amb el nom de Villarejo i el seu advocat i soci, Rafel Redondo, que és l'advocat que va acompanyar l’exnòvia de Jordi Pujol Ferrussola, Maria Victòria Álvarez, a declarar davant de la policia.


A més, Redondo també hauria acompanyat Javier De la Rosa a declarar davant el Jutjat d’Instrucció número 43 de Madrid pel mateix cas, coincidint en el temps amb una conversa entre l’empresari i el comissari Villarejo sobre la possibilitat de fer tornar l’assumpte a l’Audiència Nacional.


En l’informe, també es fa constar com el jove Francisco Nicolàs, que va assegurar treballar pel CNI, va contactar amb la família Pujol per oferir-los ajuda en els processos judicials oberts a canvi d’informació que pogués perjudicar ERC i com Oriol Pujol li hauria parlat sobre el germà del president d’ERC i actual vicepresident del Govern, Oriol Junqueras; o com en una altra gravació De la Rosa apuntava que estava “col·laborant” en un informe policial sobre la família Pujol.


Villarejo hauria impulsat l’’operació Catalunya" junt amb l’excap d’Afers Interns de la Policial, Marcelino Martin Blas, el 2012, coincidint amb períodes electorals, tot i que ambdós van trencar la seva relació de col·laboració i van acabar enfrontats fins que aquest darrer va acabar cessat el 2015.


L'"operació Catalunya" va sortir a la llum la setmana passada quan Manuel Villarejo va reconèixer la seva existència en la declaració davant el jutge d'instrucció número 2 de Madrid pel cas Nicolay. Aquesta causa tracta d'esbrinar qui va gravar il·legalment el 2014 la conversa entre Martín Blas, l'inspector Rubén López, i dos agents del CNI parlant sobre Nicolás Gómez Iglesias, el petit Nicolás.


Tot plegat ha aflorat pocs dies després que transcendissin les converses entre el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el cap de l'oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, on conspiraven per tal de fabricar escàndols contra els partits i polítics independentistes.
 
 
 


Enllaç noticia :