dimarts, 26 de juliol del 2016

El TC esperarà la votació del Parlament per decidir si obre un procés sancionador



PROCÉS CONSTITUENT



Els magistrats volen evitar fer passos en fals i són conscients que els tocarà dissenyar el recorregut en cas d'incompliment

JxSí i la CUP demanaran debatre les conclusions de la comissió del Procés Constituent, que inclou "un mecanisme unilateral" per reclamar la independència

 

JxSí i la CUP ignoren el TC i portaran al ple del Parlament el procés constituent






| 26/07/2016 a les 11:37h


Tribunal Constitucional | José M. Gutiérrez

El Tribunal Constitucional (TC) esperarà que el Parlament sotmeti a votació les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent per decidir si obre un procés per debatre les possibles sancions a que es podria enfrontar la cambra per l'incompliment de les seves resolucions. Fonts d'aquesta institució apunten que en tot cas aquest no seria un procediment automàtic i que la celeritat de la resposta dependrà de la voluntat dels magistrats d'actuar d'ofici o bé d'esperar algun tipus de requeriment per part de l'Estat.

Aquesta última opció ha estat fins ara la majoritària al sí d'una institució que va veure a la reforma de la Llei Orgànica del TC una maniobra del govern espanyol de traslladar a la
seva taula responsabilitats que no li pertoquen. No obstant, fonts del TC apunten que els magistrats són conscients que afronten un terreny nou i sense precedents, i que davant d'aquest nou escenari els pertocarà també a ells dissenyar el recorregut.



Els magistrats entenen que la resolució de la setmana passada, que advertia la mesa de la seva obligació d'impedir qualsevol iniciativa que impulsi el procés constituent, va deixar clar el criteri d'aquesta institució. A priori, però, creuen no es pot considerar com l'últim pas previ abans d'obrir un procediment sancionador. 


Més quan els grups majoritaris han esquivat l'avís fent que la mesa només prengués nota de les conclusions sense incloure-les al ple d'aquesta setmana. Se sotmetran a votació fruit d'una petició que Junts pel Sí i la CUP faran per modificar sobre la marxa d'ordre del dia del ple


Per aquest motiu els magistrats esperaran que la cambra consumi el suposat incompliment per decidir, en primer terme, si celebren un ple que analitzi la situació generada al Parlament de Catalunya i si pertoca, o no, fer ús de les facultats sancionadores que els atorga la reforma de la llei del TC. 


La voluntat del Constitucional és no fer passos en fals que acabin obrint fissures al si de la mateixa institució. De moment, no s'ha convocat cap ple ni existeix cap previsió de celebrar-ne un aquesta setmana, malgrat que el president té la facultat de convocar-lo d'urgència i amb caràcter immediat. 


Segons fonts del TC, la resposta que els magistrats s'han auto-receptat passa per actuar des de la "prudència" però també "contundència". En cas d'incompliment enviarien formalment una notificació al Parlament o els membres de la cambra catalana que considerin responsables d'aquest incompliment.


El que hagi de passar després dependrà de diversos factors. El primer és si existeix una voluntat majoritària d'actuar d'ofici o bé una preferència perquè sigui l'advocat de l'Estat –o alguna altra instància- que emplaci el TC a activar el mecanisme sancionador. 


Després s'obre un escenari nou per a la institució on, segons fonts del TC, els passos processals no estan clars. Els magistrats són conscients que hauran de ser ells mateixos els que dissenyin el recorregut a fer, i que les seves actuacions crearan un precedent. 


Mentrestant, bona part dels membres del TC van marxar de pont aquest cap de setmana i no hi ha calendari de plens fins al setembre. S'obre la possibilitat de la convocatòria d'un ple d'urgència, i malgrat que el criteri és que una decisió com aquesta s'ha d'adoptar a un ple on hi hagi el màxim de membres, també existeix l'opció que s'encarreguin de la resposta els magistrats que queden de guàrdia a l'agost. 

JxSí i la CUP desafien el Constitucional

JxSí i la CUP ja han avançat qu portaran al ple que comença aquest dimarts les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent. Fonts dels dos grups parlamentaris han assegurat que reclamaran en algun moment de la sessió una alteració de l'ordre del dia per incloure un punt per debatre i votar les conclusions, i també per tramitar la primera llei de ruptura, la de la seguretat social catalana.

Les conclusions sobre el procés constituent no estan previstes en l'ordre del dia, però els plans de JxSí i la CUP passen per forçar-ne la inclusió, ja que el reglament del Parlament ho permet si dos grups o una cinquena part dels diputats així ho demana.


El document amb les conclusions -pactat per JxSí i la CUP- preveu que Catalunya impulsi un procés constituent que derivi en la independència catalana i preveu dissenyar un "mecanisme unilateral d'exercici democràtic" perquè els catalans ratifiquin l'estat català.


La inclusió d'aquest punt en l'ordre del dia és polèmic perquè el Tribunal Constitucional (TC) ha advertit la Cambra catalana que l'activitat de la comissió d'estudi havia de sotmetre's al compliment de les exigències de la Constitució i no podria dirigir-se a l'"obertura d'un procés constituent a Catalunya encaminat a la creació de la futura constitució catalana i de l'estat català independent".


El ple, l'últim del període de sessions abans de les vacances parlamentàries, està previst que duri des d'aquest dimarts a partir de les 16 hores de la tarda fins a aquest dijous, però JxSí i la CUP no han precisat quin dels tres dies tenen intenció de forçar aquest debat i votació.


Inés Arrimadas va anunciar ahir al matí, en  una compareixença al Parlament, que C's es reunirà amb la resta de grups parlamentaris per "anar tots a l'una" i oposar-se a una hipotètica votació de les conclusions de la comissió del Procés Constituent. El PSC ja ha alertat que si JxSí i la CUP tiren endavant la votació seria "un greu error" tornar a desobeir el Tribunal Constitucional. 
Enllaç noticia :