divendres, 6 de maig del 2016

Kosovo: Espanya un zero a l’esquerra a la Unió Europea

Kosovo: Espanya un zero a l’esquerra a la Unió Europea








Dins de la ment d’alguns nacionalistes espanyols continua existint la idea que Espanya és una potència respectada i considerada en l’àmbit internacional, un estat amb un pes específic dins les institucions europees.

La realitat ens porta a descobrir, que l’estat espanyol té una consideració tendent al zero absolut dins les institucions europees i el seu pes específic és quasi nul. Una prova, cap ni un dels encàrrecs polítics de rellevància europea està cobert per un ciutadà espanyol.

Els europeus seran també hispanofòbics, com proposa un eixelebrat diputat del PP catalan?
Certament no hi ha hispanofobia a Europa, tampoc a Catalunya, és simplement que no hi ha cap motiu pel qual donar responsabilitats a qui no té cap fiabilitat i destaca per la seva constant i regular incompliment de qualsevol tipus d’acord s’arribi en l’àmbit europeu, el tema dels refugiats per exemple és paradigmàtic.

Ara el Kosovo torna a evidenciar la misèria política i diplomàtica espanyola. El Kosovo va declarar la independència unilateralment l’any 2008, amb un sagnant conflicte amb Sèrbia pel mig, posteriorment el 2010 la Cort Internacional de Justícia va dictar una sentència que faria trontollar les ments del nacionalisme espanyol, no hi ha res dins el marc del dret internacional que permeti impedir una DUI.

Com no podia ser d’una altra manera el Kosovo va ser amenaçat per Espanya a vagar eternament en la solitud estel·lar, perquè un hipotètic veto espanyol impediria qualsevol relació amb la Unió Europea. Però la realitat és dura, Espanya no pot vetar res dins la Unió Europea, a l’octubre de l’any passat la Unió Europea, va establir un acord d’associació amb el Kosovo, primera etapa d’una adhesió. L’estat espanyol no va vetar res, perquè no podia vetar-ho, més enllà de les proclames el veto espanyol no existeix.

Resultat dels acords de l’octubre, ara, sis mesos més tard, el Kosovo obté el vistiplau europeu per entrar a la zona Schengen. I Espanya continua sense poder vetar res. Que poden fer? Poden si volen impedir que els kosovars entrin dins l’estat espanyol, però serà com disparar-se un tret als peus i un element més a afegir a la poca credibilitat espanyola.

La responsable de la diplomàcia europea, la italiana Federica Mogherini, va fer una piulada que deia:

‘Orgullosa de la proposta de visat lliure per a Kossove. Demà seré a Pristina per celebrar-ho i mirar com ho fem d’ara endavant.’










Per tant, més enllà de la propaganda el valor dels suposats vetos espanyols és tendent al zero absolut, tota la construcció de teoria política feta pel Ministeri d’Afers Exteriors espanyol, sobre la grandesa d’Espanya i el seu pes a Europa, és només el somni d’una nit d’estiu d’aquells que es pensen que gestionen encara un imperi on no es posa mai el sol, quan prou feines tindran a poder seguir dins la Unió Europea en el moment que Catalunya es constitueixi com estat.

Gustau Navarro i Barba



Enllaç article :

 http://www.geopolitica.cat/kosovo-espanya-zero-lesquerra-unio-europea/