dimecres, 17 de febrer del 2016

El Parlament, molt pendent d'un possible pacte entre el PSOE i Podem

CRÒNICA

Des dels grups sobiranistes se segueix amb molt més interès del que sembla l’evolució de les converses per a la investidura

Ha sobtat molt l’afirmació del president Puigdemont donant per feta la sortida del PP del govern espanyol

Pedro Sánchez reitera el seu «no» al referèndum.

 


, Parlament de Catalunya | 17/02/2016 a les 13:45h





Carles Puigdemont i Inés Arrimadas, al Parlament aquest dimecres | EFE




Més enllà de les afirmacions rotundes sobre la política de pactes, “aquí tothom està amb els ulls fixats a Madrid, pendent d’un possible acord entre el PSOE i Podem”, assegura un diputat veterà. El Parlament de Catalunya viu avui una sessió de control molt intensa, amb el Tribunal Constitucional com a gran protagonista, però bona part de l’atenció, i de la tensió, està en l’evolució de les negociacions entre els diverses forces polítiques per formar un govern que eviti unes noves eleccions a Espanya.


El referèndum és una gran línia vermella perquè els grups sobiranistes puguin contribuir a facilitar la investidura de Pedro Sánchez. Però n’hi ha d’altres de línies vermelles. I potser d’un vermell més intens, com pot ser, segons asseguren alguns parlamentaris a passos perduts, la situació d’ofec que pateix la Generalitat després de quatre anys d’un executiu espanyol hostil que ha jugat a assetjar Catalunya sense contemplacions.



El president Puigdemont, en una resposta a Xavier Garcia Albiol, ha donat per feta la sortida del Partit Popular del poder a Espanya: “El PP sortirà del govern com va entrar, presentant recursos al Constitucional”. Una afirmació contundent que ha sorprès l’hemicicle. Sigui així finalment o no, el cert és que des dels grups sobiranistes se segueix amb molt més interès del que sembla l’evolució de les converses per a la investidura.  


En una cosa tothom coincideix per passos perduts: “Serà com aquí. Si hi ha acord, es produirà en les darreres quaranta-vuit hores. No pas ara”, en paraules d’un diputat. Un altre parlamentari, que és un bon analista, afirmava que “les cartes definitives només les veurem al final, quan Sánchez s’adoni de la situació real”.


Podem no s’abstindrà
 

Anàlisi d’un observador pels passadissos de la cambra: “No és veritat que Pablo Iglesias no vulgui pactar. Sí que ho vol, però exigeix la part de la coalició que li pertoca, que és el 45%. Sense això, eleccions. Perquè podem no s’abstindrà si no és al govern. Abans s’abstindrà el PP, cosa improbable del tot, però imaginable, ja que està sent sotmès a pressions internacionals fortíssimes”. I afegia: “Hi ha debat en el si del PP, que sap que aquest debat, si hi ha noves eleccions, el tornarà a tenir d’aquí a uns mesos”.



Enllaç noticia :