dimecres, 20 de gener del 2016

ERC refà el seu grup parlamentari per assegurar que la mesa el validi

FERRAN CASAS Madrid













Patxi López / EFE
El 'favor' d' Esquerra a IU i Bildu li hauria pogut sortit car i els republicans es podrien haver quedat sense grup parlamentari. La mesa del Congrés ha decidit aquest dimecres al matí no admetre el grup parlamentari "tècnic" que havien constituït les tres formacions seguint un costum parlamentari. El grup que lideren Joan Tardà i Gabriel Rufián havia inclòs els dos diputats de la coalició d'esquerres i els dos de l'esquerra abertzale. Hi havien de ser només uns dies per poder cobrar la subvenció del 'mailing' electoral, que perceben els grups parlamentaris però no els partits del grup mixt, on havien de passar aviat i deixar els nou diputats d'ERC amb el seu grup. La subvenció, en el cas d'IU, que va aconseguir gairebé un milió de vots el 20-D, és d'uns dos milions d'euros. La passada legislatura els republicans ho van fer entrant al grup d'IU i a la 2008-2011 ho va fer el BNG entrant uns dies al grup d'ERC i IU-ICV. Ara, la novetat era Bildu i això ha motivat el canvi de criteri del PP a instàncies de C's. De fet, fa uns dies Albert Rivera va avisar Alberto Garzón, líder d'IU, que si intentava fer grup amb l'esquerra abertzale ho vetarien segons fonts parlamentàries.


Segons ha explicat Patxi López, president del Congrés i diputat del PSOE, el grup d'ERC no s'ha admès per la negativa del PP i C's, que tenen majoria absoluta a la mesa, a acceptar-lo. Els republicans poden ara fer al·legacions contra el que la majoria de la mesa considera " un frau de llei" per la intenció dels diputats d'IU i Bildu de ser-hi de manera instrumental. C's ha apuntat que aquesta mena de pràctiques, molt habituals fins ara, "s'han d'acabar".

ERC pot al·legar fins divendres perquè la fórmula que es faci servir per constituir-se s'accepti –ho té molt difícil– o pot canviar la fesomia del seu grup parlamentari segons ha explicat el secretari de la cambra, Ignacio Prendes, de C's. Optant per la segona via deixarà fora els diputats d'IU i Bildu i no hauria de tenir problema per formar el seu grup amb els seus nou diputats, segons fonts del PP. Dimarts, la mesa prendrà una decisió definitiva. Els republicans han optat per aquesta via amb l'objectiu d'assegurar el tret i així ho han comunitat ja a IU i Bildu, segons que ha explicat aquest dimecres a la tarda Tardà.

El portaveu republicà, visiblement contrariat i enutjat, ha recordat que els informes dels lletrats de la cambra avalaven el grup d'ERC amb IU i Bildu sense entrar en consideracions polítiques sobre la finalitat de constituir-lo i ha "lamentat" la decisió de la mesa. Segons ha explicat, Patxi López els ha remès un document on els comunica que no s'accepta el grup en estar "viciat" per declaracions com les del líder d'IU Alberto Garzón explicant el perquè de la seva presència i en que els explicava que deixaven oberta la porta a una "nova composició del grup per reconsiderar la decisió". Tardà està convençut, perquè així li ho han traslladat la resta de grups, que no hi haurà problema.  

Els republicans van obtenir més dels cinc diputats necessaris per formar el grup, però no superaven el 5% estatal per formar grup. El reglament també estableix que en el cas dels partits autonòmics n'hi ha, però, prou amb superar el 15% a les circumscripcions on s'hagin presentat. Ni ERC, segona força a Catalunya el 20-D, ni Democràcia i Llibertat (DL) van aconseguir superar aquest llindar a Barcelona. DL va constituir grup en solitari però la mesa ha acceptat fer la mitjana de vot a les quatre demarcacions on, com ERC, sí que supera el 15% reglamentari. És el mateix criteri que va servir el 2004 per concedir el grup als republicans. 

Aquest cop, però, ERC va optar per incorporar IU i Bildu, amb la qual cosa superaven el 5% estatal. Creien que així s'asseguraven el grup i, a més, donaven un cop de mà a dues formacions amb les quals han col·laborat sovint. Ara rectifiquen i donen per fet que la mesa acceptarà el seu grup, amb més vots i diputats que el ja constituït de DL. Patxi López ha donat a entendre que no en sabia res de com actuarien PP i C's i aquest dimecres ha quedat ja en minoria, atès que els dos representants socialistes i els dos de Podem a la mesa sí que volien acceptar el grup d'ERC amb IU i Bildu.

La mesa sí que ha admès, doncs, el grup de Democràcia i Llibertat, quarta força a Catalunya el 20-D amb vuit diputats. El seu portaveu,  Francesc Homs, ha titllat de "desconcertant i incomprensible" el que ha passat amb ERC. Els dos representants de C's a la mesa han votat en contra de la denominació 'català', 'basc' o 'valencià' dels grups de DL, PNB i Compromís, que l'ha intentat constituir sense èxit. Només ha tingut el suport dels dos representants de Podem a la mesa.


Enllaç noticia :