dimecres, 20 de gener del 2016

Nova jornada negra a les borses: l'Íbex ja viu el pitjor mes des del 2009

ELENA FREIXA / MARC AMAT Barcelona



El selectiu espanyol se situa en nivells de l'agost del 2013 mentre el petroli s'enfonsa una mica més: el barril de Brent ja baixa dels 28 dòlars.






Els inversors tornen al pànic per les turbulències a la Xina i la caiguda del cru. AFP. / AFP



L'Íbex-35 ha viscut aquest dimecres una nova jornada negra, que ha tancat amb una caiguda del 3,2% i ha deixat tots els valors tintats de vermell. Si la sessió d'ahir tancava amb un tímid repunt de l'1%, l'Íbex-35 s'ha desplomat avui fins els 8.281,40 punts, un nivell que no es veia des de l'agost del 2013. La borsa espanyola pateix pel doble càstig que infringeixen les caigudes de les borses asiàtiques per la incertesa a la Xina, d'una banda, i els nous mínims en el preu del cru, de l'altra. 

Tot i ser una bona notícia per economies com la catalana, el descens del petroli genera incògnites sobre alguns grans països que depenen del cru (com el Brasil o Rússia) i això escampa la incertesa sobre el creixement mundial. 


D'aquesta manera, l'Íbex ha patit la pitjor caiguda en el que portem d'any. Arcelormittal s'ha enfonsat un 8,5% castigat fortament per la seva exposició a la Xina, i Repsol un 5,6%, penalitzat pel descens del petroli. Caixabank, OHL, Acerinox, Gamesa, ACS, Aena i Técnicas Reunidas, han perdut també més d'un 4%. Amb tot, la prima de risc s'ha contingut als 130 punts.

La caiguda també s'ha estès a les principals borses europees tant a París com a Londres i Frankfurt, que han caigut prop d'un 3%, mentre que Milà ha tancat amb pèrdues del 5%. "El mercat continua centrat en la Xina i en el cru que no acaben d'estabilitzar-se", segons els analistes de Bankinter citats per Europa Press.

Afegeixen que els EUA també afegeixen ingredients d'incertesa al mercat, després que la Fed hagi apujat els tipus recentment quan encara persisteix debilitat en la recuperació de l'economia mundial.

El petroli també cau

El barril de petroli Brent ha començat la jornada marcant un nou mínim per sota dels 28 dòlars, un llindar que no es veia des del novembre del 2003. Els preus del cru acumulen més d'un any i mig de caigudes per l'excés d'oferta i la situació s'ha tornat encara més preocupant per les turbulències de la Xina i per  l'aixecament de les sancions a l'Iran, que ara pot entrar al mercat.

L'Iran té les quartes reserves més importants del món i els experts creuen que pot aportar 500.000 barrils diaris addicionals, una xifra que podria arribar al milió dels barrils diaris en pocs mesos.


Enllaç noticia :