divendres, 29 de gener del 2016

El govern espanyol activa la reforma de la llei del TC pensada per aturar el procés sobiranista

Redacció



El consell de ministres en funcions han decidit aquest divendres demanar al Tribunal Constitucional que obri un incident d'execució de sentència per frenar la creació de la comissió del Parlament de Catalunya per a l'estudi del procés constituent.

Ho ha fet públic la vicepresidenta del govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, després de la reunió del consell de ministres, i ho ha argumentat dient que consideren que la creació d'aquesta comissió es basa en la resolució sobiranista aprovada pel Parlament el novembre de l'any passat, que el TC va declarar inconstitucional:
"No es pot donar legalitat a una comissió creada per estudiar un procés constituent que el mateix Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional"






Aquesta petició pot posar en marxa les noves atribucions que permeten al Tribunal Constitucional actuar contra càrrecs públics. Sáenz de Santamaría ha citat explícitament l'article 92 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional, precisament el que van modificar en la reforma aprovada a la tardor del 2015 per dotar el TC de la capacitat de multar o suspendre els càrrecs públics que incompleixin les seves sentències. Segons Sáenz de Santamaría, l'executiu espanyol entén que malgrat que el Parlament va atorgar a la Comissió caràcter "d'estudi" en realitat "l'objecte i contingut" de la Comissió "infringeix l'ordre constitucional" i "en particular la sentència que va declarar inconstitucional i nul·la" la resolució independentista.

El consell de ministres també ha acordat demanar un informe urgent al Consell d'Estat perquè dictamini sobre la denominació i l'àmbit de competències del departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, que encapçala Raül Romeva. Segons ha dit Sáenz de Santamaría, aquest departament envaeix competències exclusives de l'administració central de l'estat.


Enllaç noticia :

http://www.ccma.cat/324/el-govern-espanyol-activa-la-reforma-de-la-llei-del-tc-pensada-per-aturar-el-proces-sobiranista/noticia/2710371/