divendres, 29 de gener del 2016

L'Audiència de Palma acorda que la infanta Cristina ha de continuar al banc dels acusats del "cas Nóos"

Redacció
PALMA

Se la jutjarà com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals en el "cas Nóos".

 




La infanta Cristina continuarà al banc dels acusats. Així ho ha decidit l'Audiència de Palma en la resolució de les qüestions prèvies del "cas Nóos", legitimant així el pseudosindicat "Manos Limpias" per exercir l'acusació popular contra la infanta. D'aquesta manera, en els pròxims mesos se la jutjarà com a cooperadora necessària per dos delictes fiscals.



 

L'Audiència ha trigat dues setmanes llargues a prendre la decisió. Recordem que, en la vista de l'11 de gener, després d'una llarga jornada, tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat van demanar que no es jutgés la infanta, petició coincident amb el criteri de la defensa de Cristina de Borbó. Les tres instàncies, defensa, fiscalia i advocacia, demanaven l'aplicació de l'anomenada "doctrina Botín", segons la qual, si l'acusació només la mantenia un actor privat -en aquest cas, Manos Limpias-, i, en canvi, no la secundaven els representants de l'Estat -en aquest cas, la Hisenda pública, l'afectada pel presumpte delicte-, l'acusació no podia prosperar.

Immediatament després de la vista de fa dues setmanes, el jutge instructor del "cas Nóos", José Castro, va denunciar públicament l'actitud de la Fiscalia i de l'Advocacia de l'Estat, que va dir que estaven utilitzant una "doble vara de mesurar" a l'hora d'exercir l'acusació.

La defensa de la infanta, exercida per l'advocat Jesús Silva, va negar que estiguessin invocant la "doctrina Botín", al·legant que el que s'estava demanant era l'aplicació de la doctrina consolidada dels tribunals Suprem i Constitucional i també de la jurisprudència establerta per 7 decisions diferents d'audiències provincials des del 2009. El mateix criteri van aplicar el fiscal anticorrupció Pedro Horrach, i també l'advocada de l'estat Dolores Ripoll, en una intervenció que va provocar moltes expressions públiques d'indignació, perquè va fer servir l'argument que el lema "Hisenda som tots" era només una frase publicitària sense valor legal o jurídic.

Després de resolta aquesta i la resta de qüestions prèvies, el judici del cas Nóos continuarà el 9 de febrer, amb la represa de la vista oral amb la declaració dels acusats. El primer a declarar serà l'exdirector general d'Esports del Govern balear, José Luis Ballester. Les declaracions dels testimonis, uns 370, estan previstes entre el 8 de març i el 17 de maig.

Després de saber la notícia, la Casa del Rei ha dit que té un "absolut respecte" a la independència judicial. Felip VI rebia en audiència a la Zarzuela en aquell moment a la portaveu de En Marea, Alexandra Fernández, en la ronda de consultes en vista al debat d'investidura del pròxim president del govern. L'opinió de la Casa del Rei l'ha expressada un portaveu.


Enllaç noticia :

http://www.ccma.cat/324/laudiencia-de-palma-acorda-que-la-infanta-cristina-ha-de-continuar-al-banc-dels-acusats-del-cas-noos/noticia/2710328/