dimarts, 20 d’octubre del 2015

El Congrés tanca la legislatura amb un no rotund a la independència de Catalunya

per Xavier Vallbona (Madrid) 20 d' Octubre 2015

PP, PSOE i UPyD rebutgen de pla la proposta d'ERC d'iniciar la negociació del procés cap a la independència.

 

 

 







El Congrés dels Diputats ha expressat aquest dimarts el seu no rotund a la moció presentada per ERC sobre les perspectives del govern espanyol en relació al futur de Catalunya. La iniciativa pretenia que la cambra baixa instés l'executiu de Rajoy a reconèixer la voluntat majoritària dels catalans expressada a les urnes el passat 27 de setembre per esdevenir un estat independent i exigia el seu compromís per negociar el procés cap a la independència. Doncs bé, els diputats de PP, PSOE i UPyD han deixat clar que rebutjaran de pla la proposta impulsada per Joan Tardà. La moció rebrà amb tota seguretat els vots a favor d'ERC de CDC, del PNB i d'Amaiur, i d'alguna formació nacionalista més.

L'anècdota del debat s'ha produït just al principi quan la vicepresidenta del Congrés, Celia Villalobos, ha amenaçat amb la retirada del punt perquè Tardà no era a l'hemicicle. El cap de files d'ERC però, ha aparegut de seguida i ha començat la seva intervenció reivindicant el dret de Catalunya a la independència. "No hi ha marxa enrere", ha exclamat des de la tribuna, tot demanant al govern del PP que "abandoni les amenaces i reconegui la majoria independentista". Tardà també ha emplaçat l'executiu espanyol a iniciar una negociació "amistosa" entre els dos pobles.

Per a CDC, el suport a l'independentisme ha registrat un increment molt important al llarg de la legislatura. "El 48% dels ciutadans donen per finalitzat l'estat autonòmic", ha etzibat a la bancada popular, per acabar reclamant "un acord".

Joan Tardà però ja va manifestar ahir, en declaracions a aquest diari, que la moció tenia un caràcter més simbòlic que altre cosa perquè s'ha debatut en l'últim ple de la legislatura abans que el president espanyol, Mariano Rajoy, convoqui les eleccions del pròxim 20 de desembre i es dissolguin les corts.

UDC i ICV s'abstenen

La diputada d'UDC, Montserrat Surroca, ha dit que la independència no té el suport majoritari en percentatge de vots i ha apuntat a la necessitat de construir ponts entre Catalunya i Espanya. Per la seva banda, el portaveu d'ICV, Joan Coscubiela, ha reconegut que els ciutadans de Catalunya van votar en "clau plebiscitària", però ha afegit que "això no autoritza ningú a presentar els resultats de l'expressió majoritària del poble de Catalunya". "La foto finish arribarà amb el referèndum", ha dit. Aquests han estat els motius pels quals UDC i ICV s'han abstingut en la votació de la moció d'Esquerra.

PP i PSOE taxatius

El PP i el PSOE han estat contundents contra la moció. El diputat del PSC, Francesc Vallès, ha estat l'encarregat de defensar la postura socialista. Ha començat la seva intervenció assegurant que l'independentisme "va perdre" perquè no va superar el 48% dels vots. "Van guanyar les eleccions però no hi ha una majoria com per declarar una DUI", i ha afegit que la solució passa per la reforma federal de la Constitució que proposa el PSOE.

La diputada del PP, Dolors Montserrat, ha estat qui més ha apujat el to durant el debat i ho ha fet aplaudida pels seus companys de bancada. "L'independentisme és una màquina excloent i sectària", ha reblat la també vicepresidenta quarta del Congrés des de la tribuna, que considera que l'independentisme ha "fracassat i que ha fet el ridícul".

Així mateix, ha acusat els governs independentistes d'haver-se gastat els diners i recursos de tots els catalans en fer "propaganda, d'actuar al marge de la legalitat i d'haver fracturat la societat". "Mai no negociarem la secessió de Catalunya ni la ruptura d'Espanya", ha conclòs.

Podeu recuperar aquí el minut a minut


Enllaç noticia :

http://www.mon.cat/cat/notices/2015/10/el_congres_tanca_la_legislatura_amb_un_no_rotund_a_la_independencia_de_catalunya_152262.php