dimarts, 20 d’octubre del 2015

Tardà: “És més fàcil crear la República Catalana que canviar la monarquia espanyola”

Dimarts, 20 d'octubre de 2015 18:15 h

El diputat d’ERC al Congrés presenta una moció en el darrer ple de la cambra davant d’un escenari pràcticament buit


El diputat d’Esquerra Republicana, Joan Tardà, ha demanat a través d’una moció al Congrés dels diputats “reconèixer la voluntat majoritària dels catalans expressats el 27 de setembre”.




Joan Tardà diu adéu a Espanya en el darrer ple a la cambra espanyola


Catalunya s’acomiada de l’Estat espanyol en el darrer ple de la legislatura gràcies a una moció que ha presentat el Grup d’Esquerra Republicana al Congrés. Joan Tardà l’ha defensat fent una crida als republicans d’esquerres de tot l’Estat espanyol.

La votació és una ‘foto finish’ de la legislatura


“Volem la independència perquè hi tenim dret” ha estat la frase inicial amb la que ha obert el diputat d’ERC, Joan Tardà, el debat sobre Catalunya al Congrés. Tardà s’ha referit al mandat democràtic sorgit del 27S i ha explicat com la Moncloa ha construït el debat; o sigui, des dels jutjats. El diputat republicà ha defensat amb l’argumentari independentista la construcció d’un nou país “en llibertat” i “sense anar contra ningú”. El diputat d’ERC ja ha advertir que amb l’Espanya dels dos partits majoritaris (PP i PSOE), no hi ha canvi ni diàleg possible, ja que s’hi han tancat en banda.

Tardà ha volgut fer una crida a l’esquerra i al republicanisme espanyol. El republicà s’ha posat al costat de tots els processos democràtics d’autodeterminació en marxa a Espanya ara mateix, fent referència als bascos. També ha agraït els suports puntuals del grup de l’esquerra plural, i ha apel·lat directament a IU quan els ha instat a donar suport al procés català, perquè només així es podrà produir un procés constituent a Espanya. Tardà també ha enviat un missatge de suport al diputat del País Valencià, Joan Baldoví.

Espanya segueix sense escoltar

Malgrat la situació crítica que viu l’Estat espanyol, els parlamentaris mesetaris segueixen ignorant les demandes d’autogovern català. El Congrés dels diputats estava buit mentre Joan Tardà feia la seva intervenció. Espanya prefereix fer la feina als despatxos i als tribunals que no pas als Parlaments, el terreny de joc real del debat polític.

Iniciativa al costat de l’Estat espanyol

El ja diputat electe de CSQEP, Joan Coscubiela, que s’ha erigit en el nou referent in pectore d’Iniciativa a Catalunya després del pas enrere mediàtic de Joan Herrera i Dolors Camats, s’ha situat al cantó de la Moncloa pel que fa l’autogovern català. Sobre la interpretació dels resultats, per part de la moció independentista, Coscubiela li ha respost en català que no estava d’acord, i després, ja en castellà, ha parlat d’un “Cert risc de manipulació democràtica”.

Pel diputat situat a l’òrbita de Podemos, els arguments independentistes són un “autoengany”. “El 27S no era un plebiscit”, malgrat que el poble va “va votar en clau plebiscitària”, però això no es pot interpretar com un “resultat referendari”. Coscubiela creu que si Espanya ja no va acceptar un referèndum, menys acceptaran la constitució d’una República Catalana. Aquest és el darrer favor de l’ecosocialisme català al govern instal·lat a la Moncloa de la legislatura.


 Intervenció de Joan Tardà :



Joan Tardà per vilawebtv 



 Intervenció de Joan Coscubiela :



Parlament de Joan Coscubiela per vilawebtv




Enllaç noticia :

http://www.directe.cat/noticia/443006/tarda-es-mes-facil-crear-la-republica-catalana-que-canviar-la-monarquia-espanyola