dijous, 10 de setembre del 2015

La diplomàcia espanyola intenta evitar els debats sobre Catalunya als parlaments d'arreu del món

| 10/09/2015 a les 09:00h

Roger Albinyana, secretari d'Afers Exteriors, assegura que les pressions s'han reproduït als Estats Units

Respecte el posicionament de congressistes assegura que "han vist que és un procés democràtic, transparent i pacífic"

Un dirigent del Congrés dels Estats Units, a favor de l'autodeterminació de Catalunya.



Roger Albinyana, amb els congressistes nord-americans

Les ambaixades espanyoles pressionen contínuament per evitar que el debat sobre el procés sobiranista arribi als parlaments d'arreu del món. Unes maniobres que, en declaracions a a El matí de Catalunya Ràdio, ha lamentat Roger Albinyana, secretari d'Afers Exteriors, però que no van servir perquè el cas català es tractés aquest dimecres al subcomitè d'Afers Europeus de Congrés dels Estats Units.

Albinyana ha assegurat que les pressions s'han reproduït en aquest darrer cas. "És una situació habitual", ha assegurat, i ha recordat que ja havia passat la setmana anterior al Paraguai o anteriorment en altres països. De fet, el Congrés nord-americà és el cinquè parlament d'arreu del món en abordar el procés sobiranista després d'arribar al Paraguai, Dinamarca, Irlanda i l'Uruguai.



El secretari d'Afers Exteriors també ha explicat que els Estats Units coneixen la posició del govern espanyol a través d'aquesta pressió de les ambaixades, però ha assegurat que els congressistes nord-americans "han vist que és un procés democràtic, transparent i pacífic i ha quedat molt clar que es necessita un vot massiu".

Primer suport nord-americà

Aquest dimecres el procés sobiranista va rebre el primer gran suport des dels Estats Units. Ho va fer un càrrec rellevant del Congrés, Dana Rohrabacher, president del subcomitè d'Afers Europeus. "No veig cap raó per la qual els catalans no puguin decidir si volen formar part d'Espanya o no", ha assegurat el congressista avalant l'autodeterminació catalana i assenyalant el cas escocès com el millor camí. El legislador republicà Mario Díaz-Balart també s'ha mostrat favorable al dret a l'autodeterminació de Catalunya, així com el conservador Carlos Curbelo.
Enllaç noticia :