dijous, 10 de setembre del 2015

Un acte ple de simbolisme omple la plaça de Sant Jaume, en la celebració de la Diada

Redacció





La celebració de la Diada s'ha obert aquest dimecres a la nit amb l'acte institucional. Un acte en què s'ha fet un recorregut per la història del país a través de la Xarxa de Biblioteques de la Mancomunitat.

L'"Himne a l'Alegria", de Beethoven, que també és l'himne oficial d'Europa, ha obert volgudament l'acte institucional de la Diada, un espectacle amb una forta càrrega política, expressada a través de textos com "La nacionalitat catalana", d'Enric Prat de la Riba, recordant com fa cent anys la Mancomunitat, embrió de l'actual autogovern, creava la xarxa de biblioteques i com es reprimia el català durant la dictadura. 


I un "maping" a la façana del Palau de la Generalitat sobre la història de Catalunya escrita per Albert Sánchez Piñol, amb els miquelets lluitant contra les tropes del borbó Felip V, el 1714. La projecció, al mateix balcó del president Macià, de l'afusellament de Companys, mostrava imatges de la cruel guerra civil a Catalunya, feia un salt en el temps fins al 2015, obviant la transició, i acabava mostrant el clam del poble empeltat a les parets de la Generalitat.

L'acte institucional s'ha avançat enguany 24 hores per no coincidir amb el començament de la campanya electoral, aquest dijous. Hi han assistit el govern de la Generalitat en ple i també personalitats del món econòmic i empresarial i del cos consular. Per primer cop, també hi ha estat representat el govern de les illes Balears. Per contra, aquest any tampoc no hi han assistit ni el PP ni Ciutadans, contraris, diuen, a la politització d'aquest acte, i tampoc la CUP, que no participa mai en actes institucionals.


Enllaç noticia :

http://www.ccma.cat/324/un-acte-ple-de-simbolisme-omple-la-placa-de-sant-jaume-en-la-celebracio-de-la-diada/noticia/2684280/