dijous, 13 d’agost del 2015

Mas ret homenatge a Companys en un article a Libération

13/08/2015

El president recorda que el seu predecessor "va lluitar i morir per defensar les institucions catalanes" el dia que fa 75 anys del seu arrest a França.


Agències



El president de la Generalitat durant l'ofrena floral a la tomba de l'expresident Companys


El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ret homenatge a Lluís Companys en una columna publicada avui al diari francès 'Libération', en què assegura que "la voluntat d'existir dels catalans" segueix tan viva com durant l'afusellament del seu antecessor en el càrrec.

"En els nostres dies, la situació no es pot comparar" amb els temps de Companys, afirma Mas, que afegeix que "la voluntat d'existir dels catalans" i la seva "aspiració a decidir el seu futur segueixen intactes". El president de la Generalitat assegura que Companys, del qual el seu arrest a França per la policia militar alemanya es compleixen avui 75 anys, "va lluitar i morir per defensar les institucions catalanes", no només "contra la rebel·lió feixista del general Franco, sinó també contra un govern espanyol poc respectuós amb la identitat i les institucions catalanes ".

L'únic president afusellat de l'Europa de la 2a GM


Mas recorda que la Generalitat de Catalunya havia estat restaurada el 1931 i que era "un Govern jove i feble davant adversaris poderosos". Només hi ha cinc presidents entre Companys i Mas, recorda l'actual inquilí de la Generalitat que, però, assegura que en aquest període "el govern de Catalunya s'ha convertit en una institució sòlida, consolidada i estable".

L'article relata com la policia militar alemanya va acudir a la Baule-Escoublac el 13 d'agost de 1940 al domicili on vivia Companys amb la seva família, a la costa Atlàntica francesa. Conduït a París, interrogat a la presó de la Santé uns dies més tard, va ser conduït a la frontera espanyola i lliurat a les autoritats franquistes que, després d'un judici "desproveït de tota garantia jurídica", va ser afusellat a Barcelona el 15 d'octubre de aquest mateix any. "Lluís Companys va ser el 123è president de la Generalitat de Catalunya i va ser l'únic president democràticament elegit afusellat durant la Segona Guerra Mundial", conclou Mas.


Enllaç noticia :

http://www.elsingular.cat/cat/notices/2015/08/mas_ret_homenatge_a_companys_en_un_article_a_liberation_111579.php