INDEPENDÈNCIA
El mitjà econòmic nord-americà assenyala que fa 300 anys que Espanya té un conflicte nacional
Nerea Rodríguez
Notícia d'avui de Bloomberg sobre Catalunya |
Bloomberg, la gran agències de notícies econòmica dels EUA, explica avui el per què de l’independentisme a Catalunya i assenyala que fa 300 anys que Espanya té un conflicte nacional: “Els catalans estan pressionant per a una votació sobre la independència, citant greuges que es remunten a la Guerra de Successió d'Espanya. Com les potències europees es van veure involucrades en el conflicte després que l'últim rei Habsburg va morir el 1700, les famílies riques de l'entorn de Barcelona es van oposar al candidat francès per governar”.
Continua Bloomberg: “La seva derrota va portar el rei Felip V al tron i va consolidar el poder a Madrid, el que va alimentar una enemistat que ja cremava des de llavors. Les dècades de lluites polítiques i legals per guanyar el reconeixement de les seves tradicions diferents i per promoure l'ús de la seva llengua han deixat a molts catalans enfurismats”. En aquesta línia, adverteix que “finalment ara diuen que han tingut prou. La disputa amenaça amb desfer més de 500 anys d'història espanyola i està alimentant un debat sobre si el desmantellament dels Estats de més edat és una evolució lògica a la Unió Europea”.
El mitja econòmic nord-americà recorda en el text que el govern espanyol nega als catalans el dret a decidir i votar sobre el futur polític de Catalunya, però que el president de la Generalitat, Artur Mas, “ha promès als 7,4 milions de catalans que es trobarà una manera perquè puguin expressar la seva opinió”. A més, es fa ressò del ‘nou 9N’ anunciat ahir pel president català: “Celebrarà una votació informal el 9 de novembre, que no utilitzarà el registre electoral. Usarà la butlleta per mantenir l'impuls polític en el seu intent de persuadir els aliats separatistes més radicals de sumar-se a una llista conjunta en unes eleccions regionals que serviran com un referèndum de facto”.
Bloomgerg també contextualitza la situació: “El problema hi és des del principi. El 1934 Catalunya va declarar unilateralment la seva independència d’Espanya, encara que va durar menys d'un dia, perquè les forces espanyoles van bombardejar les oficines del govern regional. Després de la guerra civil espanyola, el 1939, el general Francisco Franco va prohibir el català. La regió va guanyar de nou el control de les seves polítiques de salut, d'educació i d'idioma després de la mort de Franco el 1975, encara que no va tenir la potència recaptatòria atorgada al País Basc, on el grup terrorista ETA ha matat més de 800 persones durant les seves quatre dècades de campanya per la independència”.
Alhora, fa menció a l’Estatut, aprovat al 2006, i que “una gran part d'aquesta llei va ser tombada l’any 2010, i molts catalans van decidir que el seu futur estava fora d'Espanya i el suport a la independència va incrementar”. També destaca que “els nacionalistes espanyols sostenen que Catalunya ha estat sempre part d'Espanya. Alhora, els catalans remunten la seva identitat independent al segle XIII i diuen que tenen dret a expressar la seva voluntat”.
http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/10/bloomberg_explica_el_per_que_de_l_independentisme_a_catalunya_103811.php
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada