dilluns, 18 d’agost del 2014

'USA Today': "Catalunya segurament tirarà endavant el 9N, tot i la voluntat de Rajoy de bloquejar-la"

18/08/2014

CONSULTA - REFERENDUM

El diari americà destaca que si a una Escòcia independent se li permet l'entrada a la Unió Europea d'una manera senzilla, "crearà un precedent important per a Catalunya"


Nerea Rodríguez



Portada d'avui del diari 'USA Today'


El diari americà ‘Usa Today’ s’ha fet ressò de la consulta sobiranista que Catalunya té prevista pel proper 9 de novembre. En un article publicat ahir, el diari vaticina que “Catalunya segurament tirarà endavant la votació del 9 de novembre per separar-se d'Espanya, malgrat els intents del primer ministre Mariano Rajoy per bloquejar-la”.

El ‘USA Today’ explica que “aquesta tardor serà la temporada de divorci nacional a Europa, que començarà a partir del 18 de setembre amb el referèndum d'Escòcia i la ruptura amb el Regne Unit”, i fa parlar Richard Whitman, un expert en la política europea de la Universitat de Kent: "No hi ha dubte que a Espanya i a altres llocs, estan mirant molt atentament aquest referèndum".


Whitman diu al diari que “si, per exemple, a una Escòcia independent se li permet l'entrada a la Unió Europea d'una manera senzilla, crearà un precedent important per a Catalunya". L’article recorda també que “Madrid ja ha rebutjat una petició similar per a un referèndum sobre la independència de la regió basca d'Espanya. Els bascos han pressionat per a un referèndum d'independència durant més d'una dècada”.

El text, però, assenyala que “els moviments de secessió de Catalunya i Escòcia no són del tot anàlogs”, i argumenta: “El cas de Catalunya per a l'autodeterminació política descansa en part en la idea de la repressió cultural i lingüística. La queixa principal d'Escòcia és la discriminació econòmica i social per part del Parlament a Londres, que és vist com massa llunyà i poc compromés a servir els interessos d'Escòcia”.

Alhora, el diari recull declaracions d’Albert Royo, secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya: “Independentment del resultat, el referèndum escocès és una victòria per a la democràcia i el sentit comú, i per tant, és un gran exemple per als catalans".


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/08/_usa_today_catalunya_segurament_tirara_endavant_el_9n_tot_i_la_voluntat_de_rajoy_de_bloquejar-la_102453.php