dimarts, 3 de juny del 2014

Molts espanyols han entès de cop el dret a decidir

Dimarts, 3 de juny de 2014 13:45 h

Rajoy emplaça els que demanen un referèndum sobre la monarquia a impulsar una reforma de la Constitució" perquè “l'únic que no es pot fer en democràcia és saltar-se la llei"




 

Madrid (ACN).- El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha emplaçat aquest dimarts als sectors i partits republicans que demanen un referèndum sobre la coronació de Felip VI que plantegin una reforma de la Constitució per canviat el punt que estableix que la forma d'organització de l'Estat és la de la monarquia. Segons Rajoy, la monarquia continua tenint un "suport molt majoritari", i "si hi ha algú a qui no li agradi, que plantegi una reforma de la Constitució", que precisaria del suport de tres cinquenes parts del Congrés per prosperar. "Tenen perfecte dret a fer-ho", ha dit, "però l'únic que no es pot fer en democràcia és saltar-se la llei".

El dret dels espanyols a  decidir el seu futur  topa amb la llosa de la Constitució


Segons Rajoy, el príncep Felip té "un gran suport popular". "És una persona que porta molts anys i coneix molt bé el món i la realitat espanyola, i tots estem absolutament convençuts que durà a terme el seu paper com a mínim amb el mateix encert amb què ho ha fet el rei", ha dit. Rajoy ha recordat que la Constitució Espanyola aprovada el 1978 establia la monarquia com a forma d'Estat, i en la mesura que Espanya és una democràcia qui vulgui canvis en aquest capítol i celebrar un referèndum ha de vehicular-ho "utilitzant els instruments establerts a la legislació". A més, el president espanyol ha afirmat que el rei Joan Carles ja li havia anunciat feia "molt temps" sobre la seva intenció d'abdicar. "Això no és quelcom improvisat, sinó una cosa molt meditada, pensada, i a la què ja porta duent voltes des de fa molt de temps".