dijous, 5 de juny del 2014

Mas a 'Reuters': "Si Catalunya queda fora de la UE, seria per una revenja d’Espanya"

05/06/2014

REFERENDUM

El president català reclama que el govern espanyol "abandoni la seva miopia política i deixi a Catalunya celebrar la consulta"


Nerea Rodríguez


Artur Mas durant el míting final a Girona

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha donat una entrevista a l’agència internacional de notícies ‘Reuters’, en la que s’ha mostrat ferm amb la voluntat que els catalans puguin votar en una consulta el proper 9 de novembre. A més, ha deixat clar que si una Catalunya independent quedés fora de la Unió Europea i de l’euro, seria perquè “Espanya vol venjar-se i bloquejar-la".

‘Reuters’ explica que Mas “està buscant una fórmula legal per un vot no vinculant, encara que el
president Mariano Rajoy ha dit que qualsevol format és il·legal”, i afegeix: “Als 58 anys d'edat, el líder català, president des del 2010, va dir que no hi ha res que pugui oferir Rajoy per suspendre la votació”. Alhora, explica que “fa dos anys Mas es va afartar de tractar de negociar un nou acord fiscal amb el govern central d'Espanya i va fer un canvi dramàtic”.

En aquest sentit, assenyala: “Va abandonar la seva postura nacionalista moderada -la de pressionar Espanya per donar a Catalunya més competències- i va prendre la causa radical de la independència”. L’agència recorda que la consulta catalana està convocada per dos mesos després de la d’Escòcia, i constata: “Però mentre que el vot d'Escòcia és legal i serà reconegut per la Gran Bretanya, el parlament d'Espanya a principis d'aquest any ha bloquejat l’oferta inicial de Mas de convocar un referèndum”.

"He pres la posició més incòmoda possible"

És per tot això, que el president català demana en l’entrevista que “el govern central abandoni la seva miopia política i deixi a Catalunya celebrar la consulta", i insisteix: “El que ha de fer l'Estat espanyol és acceptar la consulta i fer el que el govern britànic està fent amb els escocesos, convèncer als catalans que han de romandre a Espanya".

‘Reuters’ té clar que si el govern espanyol porta la llei de consultes al Tribunal Constitucional, i la bloqueja, Mas convocarà eleccions plebiscitàries. Alhora, explica que Catalunya “té la seva pròpia llengua i identitat cultural i porta molt de temps lluitant per una major autonomia”. També recorda que “el 74% dels catalans vol un referèndum sobre la independència”.

En l’entrevista, Mas també rebutja les crítiques que l’acusen d’haver impulsat el procés sobiranista per oportunisme polític: “He pres la posició més incòmoda possible, lluitant contra l'status quo i els poders establerts”. A més, si no hi ha urnes el 9 de novembre, Mas pronostica “tensió i aquest no és el millor escenari. És per això que estem tractant d'apostar pel diàleg i la negociació”.

Finalment, Mas conclou demanant que “si una gran majoria dels catalans volen la independència, Europa i la zona euro han de ser pràctics i els han de permetre romandre a la UE i amb la moneda única”.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/06/mas_a_reuters_si_catalunya_queda_fora_de_la_ue_seria_una_revenja_d_espanya_101098.php