divendres, 13 de juny del 2014

Mas a l'agència italiana Ansa: "Cap a la independència de Madrid"

12/06/2014

REFERENDUM

El president assegura que no és creïble una expulsió de Catalunya de la UE

 

Xavier Lladó


El president Mas, a l'agència italiana Ansa


El president de la Generalitat, Artur Mas, ha concedit una entrevista a la principal agència de notícies italiana, Ansa, en la qual mostra la determinació del govern català "cap a la independència de Madrid", tal com s'assegura en el títol de l'article.

El president assegura que no és creïble una expulsió de Catalunya de la UE, "prevaldrà el pragmatisme i el sentit comú" -diu- "no és l'interès d'Espanya ni de la Unió Europea".

El president remarca, en relació als catalans, que
"no ens hem de deixar espantar" i posa una dosi de realisme en el paper que hores d'ara ha tingut la UE, "és obvi que, en aquest moment, la UE doni suport a la posició de Madrid, ho fa per evitar més problemes en el futur".

Però tot i aquesta posició, Artur Mas confia que el Consell Europeu "trobarà la manera d'acceptar la nova realitat", assegura en relació a un nou estat català. Argumenta que "l'objectiu és l'ampliació d'Europa, no l'excepció" i que "Catalunya ha estat sempre part d'Europa.

L'Agència es fa ressò de la contribució de Catalunya al pressupost de la Unió Europea. Catalunya és seu de 5.200 multinacionals, representa el 15 % de la població espanyola i el 2% de l'europea, aporta el 20% del PIB espanyol, a la vegada, representa el 28% del comerç exterior d'Espanya.

L'article diu en relació a la contesa entre Catalunya i Espanya que, "com en qualsevol partida d'escacs s'ha de respectar la figura del rei", i en relació a aquesta qüestió Mas assenyala que, certament, "no tenen cap poder polític, però que poden tenir algun tipus de paper de la persuasió d'ambdues parts". Per això, Mas recorda al proper monarca Felip VI que "Catalunya serà el major llaç, vincle amb el seu regne". L'agència italiana recorda que Mas ha cancel·lat un viatge als Estats Units per assistir a la seva coronació.

Preguntat per si serà en el regnat de Felip VI, que Catalunya recuperarà la independència que va perdre amb un altre Felip, cinquè en aquest cas, el president es mostra cautelós "Dóna-li temps, que encara no ha passat", assegura. I en relació a si Espanya guanyarà la Copa del món, Mas sembla que ho té clar "No tinc temps per això".


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/06/mas_a_l_agencia_italiana_ansa_cap_a_la_independencia_de_madrid_101243.php