dijous, 12 de juny del 2014

L'espoli fiscal segueix: 15.000 milions, el 7,7% del PIB

12/06/2014

EL DÈFICIT FISCAL

"Espanya ens frena", assegura el conseller Mas-Colell en la presentació de les balances fiscals del 2011


Lluís Bou


Mas-Colell fent declaracions als periodistes.


Catalunya pateix un dèficit fiscal de 15.006 milions d'euros, una xifra que equival al 7,7% del PIB català. La xifra resta inalterable any rere any, tot i que el nou estudi correspon a l'any 2011, en plena crisi econòmica. Ni el retrocés de l'economia minva el drenatge d'impostos dels catalans cap a les arques de l'Estat. Els 15.006 milions equivalen a tota la despesa en Salut, Ensenyament i Benestar Social de la Generalitat.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha presentat aquesta tarda les balances fiscals relatives als comptes del 2011,
que són les darreres que s'han elaborat. Segons el mètode de càlcul de flux benefici, que computa la diferència entre allò que paguen els catalans en tributs i les inversions i despeses que després retornen al país, Catalunya va aportar el 19,2% del total d'ingressos de l'Administració central i va rebre en canvi només el 14% de la despesa total. I això va succeir quan el pes de Catalunya en el PIB estatal és del 18,6%.

El dèficit fiscal és de 2.055 euros per català, tenint en compte la població que té Catalunya. Pel que fa a la balança fiscal de la seguretat social, marca un clar excedent per als catalans. Els assalariats catalans han aportat el 2011 el 19% dels recursos i s'han beneficiat només del 16,9% de les despeses. 
Segons l'altre mètode de càlcul, el de càrrega-benefici -que compta com a inversions en benefici de Catalunya les de l'aeroport de Barajas o de la Casa Reial-, el dèficit de Catalunya del 2011 ha estat d'11.087 milions, l'equivalent al 5,7% del PIB català. Aquest mètode tendeix a valorar menys el dèficit fiscal, però tot i això no són grans les diferències.

Mas-Colell ha afirmat en la roda de premsa que de les balances fiscals es desprèn que "Espanya ens frena". En canvi, no s'ha mostrat d'acord amb l'expressió "Espanya ens roba", que l'anterior legislatura feia servir Alfons López Tena, perquè els models de finançament i tributaris han estat acordats i són legals.