dilluns, 2 de juny del 2014

L'abdicació del rei espanyol, als mitjans internacionals

Dilluns  02.06.2014  11:02



Washington Post.


L'anunci de l'abdicació del rei espanyol en favor del seu fill, Felipe de Borbó, ha saltat a les redaccions de tot el món. En les primeres notícies aparegudes als mitjans internacionals se'n destaca que va accedir al tron fa quatre dècades de la mà del dictador Francisco Franco i que va construir la seva popularitat conduint la transició cap a la democràcia. Una popularitat, val a dir, que ha caigut a mínims històrics els últims anys a causa dels escàndols en què s'ha vist implicat i els problemes de salut que arrossega.


Libération.




La BBC assegura que 'durant la majoria del seu regnat, Juan Carlos havia estat vist com un dels monarques més populars del món, però recentment molts havien deixat de confiar-hi'.

El rotatiu 'Financial Times' assegura que el rei 'abdica en favor del seu fill' després d'una sèrie d'escàndols. El corresponsal Tobias Buck diu que els espanyols estan 'cada vegada més desencantats amb la seva família reial', i esmenta el viatge a Botswana per a caçar elefants o l'escàndol de la infanta Cristina i Urdangarin com a motius d'aquesta desafecció. El diari britànic també recorda que una enquesta recent situava en un 60% el nombre d'espanyols 'que voldrien que el rei abdiqués' i en un 40% els qui voldrien 'l'abolició total de la monarquia'. A més, afegeix que el nou partit Podem, 'que per sorpresa va aconseguir cinc escons a les eleccions europees, ha reclamat una república a Espanya'.

El francès 'Le Monde' diu que el final de regnat 'ha estat marcat per una caiguda de popularitat, després de la multiplicació d'escàndols al voltant de la seva família'. També publica una notícia d'anàlisi sobre la monarquia on la seva corresponsal, Sandrine Morel, diu que Joan Carles és 'un rei transparent, però poc clar'. El rotatiu torna a publicar notícies anteriors com un recordatori de l'annus horribilis del monarca i una informació que la majoria dels espanyols estaven en favor de l'abdicació. 

L'agència Associated Press defineix el rei com una 'força estabilitzadora en un país amb regions amb forces independentistes com el País Basc i Catalunya'. El teletip de l'agència AP, que recullen mitjans com 'The Guardian' recorda que el rei va arribar al poder 'el 1975, dos dies després de la mort del dictador Francisco Franco'. 'A mesura que la nova democràcia madurava amb els anys, el rei va tenir un paper destacat, viatjant a tot el món com a ambaixador del país, i va ésser una força estabilitzadora en un país amb regions intranquil·les i amb forces independentistes.'

Recull de premsa:
· Washington Post: Deeply unpopular Spanish king to abdicate throne in favor of son
· CNN: Spain's King Juan Carlos I to abdicate
· The Times: King Juan Carlos of Spain to abdicate
· BBC News: King Juan Carlos of Spain abdicating
· The Guardian: Spain's King Juan Carlos to abdicate
· Financial Times: Spain’s king abdicates in favour of his son
· Libération: Abdication du roi d'Espagne Juan Carlos / Espagne : la royauté dans un Etat critique
· Le Monde: Le roi d'Espagne Juan Carlos abdique / Un roi transparent, mais pas très clair
· Le Figaro: Le roi d'Espagne Juan Carlos abdique
· Le Point: Espagne : le roi Juan Carlos abdique
· Il Secolo XIX: Juan Carlos, quarant’anni di regno
· La Stampa: Spagna, re Juan Carlos abdica, Rajoy: 'Il trono al principe Felipe'
· Il Sole 24 Ore: Re Juan Carlos di Spagna abdica in favore del principe Felipe
· Die Welt: Spaniens König Juan Carlos dankt ab
· De Standaard: Spaanse koning Juan Carlos treedt af


http://www.vilaweb.cat/noticia/4195227/20140602/labdicacio-rei-espanyol-mitjans-internacionals.html