dijous, 15 de maig del 2014

Niño Becerra: "A Espanya hi ha 4 milions de persones que no trobaran feina"

14/05/2014

CRISI ECONÒMICA

L'economista discrepa de les previsions del govern espanyol i pronostica un futur més negre que el present


Xavier Lladó



Jaume Barberà parlant Niño Becerra a l'Institut Químic de Sarrià de Barcelona


"A Espanya sobren 5 milions de persones i n'hi ha 4 que mai trobaran feina", és l'escenari apocalíptic que preveu el catedràtic d'estructura econòmica de l'IQS, Santiago Niño-Becerra. "Amb 6 milions d'aturats, un 25% d'economia submergida, comptant que 1'5 milions dels 6 aturats treballen en negre, i amb l'elevada xifra de treballadors temporals, és impossible que 4 dels 6 milions d'aturats trobin feina al futur".

Santiago Niño Becerra ha estat entrevistat aquest vespre al programa "Retrats" del Canal 33,
on ha discrepat obertament de les
Santiago Niño Becerra
previsions econòmiques del govern espanyol i ha vaticinat un escenari dur.

Becerra ha afegit més qüestions en relació a l'atur. Destaca que la demanda de treball actual supera amb escreix l'oferta i que, aquesta, es reduirà donat que "anem cap a una substitució de capital per mà d'obra" en molts sectors. I, per extensió, opina que "sobraran, fins i tot, bancs, que cada cop tenen més dificultats". Becerra pronostica una taxa d'atur estructural a Espanya d'entre el 12 i el 16%, i pensa que els salaris, que amb la crisi han caigut entre un 20 i un 30%, no es recuperaran. Segur, i que això els treballadors ho han d'assumir.

I tot que al periodista, Jaume Barberà, li ha semblat que es podria presentar un escenari de revoltes, com a París 1870, Becerra s'hi oposa, entre altres raons perquè es posarà fil a l'agulla en qüestions com "una futura renda mínima", que pronostica que "es posarà en marxa en el futur", ja que, amb tot, la família a Espanya cada cop fa menys "d'amortiguador de la crisi". En pensions, l'economista preveu que en 3 o 4 anys el fons de pensions quedarà a 0, no hi haurà diners.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/05/nino_becerra_100648.php