dissabte, 24 de maig del 2014

El 'Wall Street Journal' veu les europees com una 'prova de força pels partits independentistes a Catalunya'

Divendres  23.05.2014  19:46

Autor/s: ACN

Un article del rotatiu nord-americà assegura que ERC opta a guanyar uns comicis per primera vegada 'des dels anys 30'







El diari nord-americà 'Wall Street Journal' publica avui un article on destaca que les eleccions europees seran 'una prova de força pels partits independentistes a Catalunya'. El text, firmat per Matt Moffett, destaca que els comicis arriben en ple 'debat rancorós' sobre la consulta del 9-N, que 'dominarà' la situació política a l'Estat 'durant la segona meitat de l'any'. L'article assegura que CiU i ERC aconseguien 'més del 50% dels vots en una enquesta recent' i destaca que els republicans podrien guanyar 'per primera vegada des dels anys 30'. El periodista afegeix, citant 'analistes', que una victòria d'ERC podria causar 'discòrdies' dins de CiU i 'debilitar' el president Artur Mas.

L'article considera que una de les situacions més 'sorprenents' de les enquestes és 'la debilitat dels
partits tradicionalment dominants'. 'El suport per Convergència i Unió ha caigut, i el del Partit Popular i el Partit Socialista ha baixat marcadament des del 2009', diu Moffett. 'També hi ha hagut un augment corresponent per Esquerra Republicana i el partit anti-independència de Ciutadans', afegeix.

El 'Wall Street Journal' destaca, citant les enquestes, que Esquerra 'que fa temps que advoca per la independència' podria aconseguir més vots que CiU, 'que només ha abraçat aquest objectiu recentment'. 'Si Esquerra guanya les eleccions, seria la primera vegada des dels anys 30 que això passa a Catalunya', afegeix.

Segons l'opinió dels analistes citats pel diari, aquesta possibilitat podria causar 'discòrdies' dins de CiU i 'debilitar' el president Artur Mas. L'historiador Joaquim Coll, que s'oposa a la independència, diu al diari que Mas 'podria quedar debilitat i podria tenir menys control a l'hora de determinar el calendari polític'.

El text també cita el professor de la Universitat de Cardiff, Andrew Dowling, especialista en estudis catalans i espanyols, que creu que les eleccions 'es podran llegir com un mini-referèndum'. Pel professor de Princeton Carles Boix, el nivell de participació a Catalunya determinarà 'el pes' del resultat de les eleccions i la seva possible lectura en clau independentista.

L'article assegura que durant al campanya electoral hi ha hagut 'moments tensos' com l'atac al cotxe del ministre Cristóbal Montoro i la líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez Camacho. Segons el 'Wall Street Journal', el PP 'ha acusat els activistes independentistes d'avivar el conflicte' i ha denunciat 'assetjaments'.

El rotatiu nord-americà també recorda les amenaces del president espanyol, Mariano Rajoy, que va dir que Catalunya podia quedar 'fora del món i aïllada'. 'Després de les votacions de diumenge, els analistes esperen que Rajoy intenti evitar el referèndum enviant temptejos d'algun tipus d'acord negociat, potser un nou pacte fiscal', explica el diari. Amb tot, i d'acord amb l'anàlisi que en fa el professor Andrew Dowling, l'oferta podria ser 'massa poc i arribar massa tard'.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4193378/20140523/wall-street-journal-veu-europees-prova-forca-pels-partits-independentistes-catalunya.html