dimecres, 30 d’abril del 2014

Mas al 'The Guardian': "Els catalans hem estat europeus des del començament"

30/04/2014

INDEPENDÈNCIA

El president de la Generalitat es pregunta si "és creïble pensar que els altres 27 Estats membres de la UE prefereixin expulsar Catalunya abans que mantenir-la?"


Nerea Rodríguez



El president de la Generalitat, Artur Mas


El president de la Generalitat, Artur Mas, ha escrit avui un article al diari britànic ‘The Guardian’, on deixa clar que “els catalans han estat europeus des del començament de la nostra història i volem romandre a la Unió Europea”. No obstant això, Mas recorda que “se'ns ha dit que una Catalunya independent es mantindrà fora de la UE ‘per sempre’”, i es pregunta: “Això vol dir que Espanya anirà al Consell Europeu, informarà els altres 27 Estats membres de la UE que Catalunya és independent, i proposarà que la UE, per tant, expulsi a Catalunya?

I torna a preguntar el president: “Donats els vincles econòmics, culturals i personals de llarga història
i estretes relacions entre el nostre país i la resta d'Europa, és realment creïble que els altres 27 Estats membres de la UE prefereixin expulsar Catalunya abans que mantenir-la?” En aquest sentit, critica que “alguns líders de la UE, que depenen de la cooperació amb Madrid pel seu treball del dia a dia, diran el que han de dir; però altres experts tenen una opinió diferent”.

Per aquest motiu, etziba: “Creiem que una solució pragmàtica per a Catalunya per romandre a la UE, que satisfaci a tots, es trobarà quan arribi el moment”. Mas també destaca que “el rebuig de Madrid a la nostra petició de celebrar un referèndum no és el final, sinó només el següent pas en el camí de dret, democràtic i pacífic perquè la gent de Catalunya exerceixi els seus drets i voti sobre el seu propi futur”.

El president català compara el cas català amb l’escocès, i el Govern espanyol amb el britànic: “El rebuig del parlament espanyol de traspassar a Catalunya la competència per celebrar un referèndum no va ser una sorpresa. El que va passar a Madrid és exactament el contrari del que ha passat a Londres, on el govern britànic ha concedit la petició d'Escòcia de celebrar un referèndum sense qüestionar el dret del poble d'Escòcia per decidir, malgrat el seu fort desig de mantenir Escòcia al Regne Unit”. “Així és com funcionen les democràcies”, afegeix Mas.

En l’article, el president es mostra contundent: “Volem un procés legal pel qual la nostra gent pugui expressar els seus desitjos. Ens vam veure obligats moralment a donar a les institucions de l'Estat espanyol l'oportunitat d'involucrar-se amb els desitjos de Catalunya. I encara que un dels possibles camins per aquest objectiu ara ha estat tancat pel vot del Congrés espanyol, altres opcions es mantenen”.

Finalment, Mas destaca que “en una democràcia moderna no hi hauria d'haver cap problema per tenir una discussió oberta de totes les opcions. El Regne Unit ha demostrat que aquestes qüestions es poden abordar. A Europa, al segle XXI, és millor trobar una solució política a un problema polític que amagar-se darrere dels arguments legals i les amenaces. Volem diàleg amb Madrid; estem preparats per a un debat sense condicions prèvies ni límits artificials”.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/04/mas_al_the_guardian_els_catalans_hem_estat_europeus_des_del_comencament_100354.php