dimecres, 26 de març del 2014

Gabilondo sobre la sentència del Constitucional: "El problema és la política, estúpids!"

26/03/2014

DECLARACIÓ DE SOBIRANIA

El periodista es queixa que "ni el govern ni els importants partits d’Espanya no estiguin fent cap acció especial per intentar que els catalans vulguin estar a Espanya"


Nerea Rodríguez




El periodista Iñaki Gabilondo


El periodista Iñaki Gabilondo ha opinat avui sobre la sentència d’ahir del Tribunal Constitucional contra la Declaració de Sobirania del Parlament. En aquest sentit, ha reclamat: “Quan mirem la resolució judicial no se’ns ha d’oblidar tenir en compte que el que ens diuen és que ells no resoldran el problema, perquè el problema és la política, ens estan dient: ‘El problema és la política, estúpids!’

En un post al seu vídeoblog, el periodista reconeix que “la sentència del Constitucional no és cap
sorpresa”, i insisteix que “el tema que ens ocupa no el resoldrà cap resolució judicial, és juga en un camp diferent, en el de la política”. Tot i que té una vessant jurídica, explica Gabilondo, “està en el terreny de la voluntat”.

“I en el terreny de la voluntat ciutadana és on s’està jugant una batalla i és on tantes vegades ens estem preguntant què fan els poders públics espanyols per tractar de conquistar aquesta voluntat, o per tractar de neutralitzar l’esforç que altres estan fent per portar la voluntat al terreny de l’independentisme”, critica, i afegeix: “Aquí està el joc, i qualsevol altre distracció no resoldrà el problema que s’està jugant en aquest camp”.

Gabilondo diu que la gent es pot preguntar dues coses: “Què faríem en el cas que el 100% dels catalans volguessin la independència? Enviaríem l’exèrcit a impedir-la amb bombes? O una altra pregunta: si els independentistes fossin la meitat, i els no independentistes l’altre meitat, l’autoritat política catalana s’atreviria a proclamar la independència partint el seu país en dos?” En tots dos casos, la resposta del periodista és no, “perquè el joc no està en aquest grau de maduresa. S’està jugant un pols polític”.

A més, manifesta que “els partidaris de la independència estan fent la seva feina conquistant voluntats, perquè saben que si aconsegueixen un dia una àmplia majoria serà molt difícil impedir que aquesta voluntat prosperi. Em sorprèn que ni el govern ni els importants partits d’Espanya no estiguin fent cap acció especial per tractar de conquistar aquesta voluntat o lluitar en aquest terreny per a que els catalans vulguin estar a Espanya”.

Finalment, conclou: “L’assumpte no s’ha de resoldre en el terreny dels catalans no podran marxar, sinó en el terreny de: Els catalans voldran marxar? Podem fer que no vulguin marxar? La resposta més intel·ligent seria l’acció política que anés oferint i aconseguint que Catalunya se sentís còmoda a Espanya”.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/03/gabilondo_sobre_la_sentencia_del_constitucional_el_problema_es_la_politica_estupids_99612.php