dijous, 27 de març del 2014

El Tribunal Constitucional ataca ara el dret civil propi

Dijous  27.03.2014  17:59

Considera que el règim de pensió de viduïtat ha de ser igual a tot l'estat





El Tribunal Anticonstitucional
El Tribunal Constitucional (TC) considera que el fet que s'estableixin requisits diferents per a la pensió de viduïtat de les parelles de fet en funció del lloc de residència vulnera el 'dret a la igualtat' dels ciutadans de l'estat. Per això ha anul·lat, en una sentència feta pública avui, l'article 174.3 de la Llei General de Seguretat Social, que diu que 'en les comunitats amb dret civil propi, la consideració de parella de fet i la seva acreditació es farà d'acord amb la legislació específica'. 

La sentència afecta els territoris que tenen dret civil propi, és a dir: Catalunya, Illes Balears, Aragó, Navarra, el País Basc i Galícia.

Els magistrats del TC diuen que el règim ha de ser 'únic i unitari per a tots els espanyols', és a dir, que
per a cobrar la pensió de viduïtat cal una convivència estable amb durada ininterrompuda no inferior a cinc anys, i amb caràcter immediat la mort d'un dels dos membres. També que estiguin inscrits almenys dos anys abans al registre de parelles de fet. En canvi, amb el dret civil català, el requisit per a la pensió de viduïtat de les parelles de fet era acreditar dos anys de convivència a Catalunya.

El TC ha centrat l'atenció al paràgraf cinquè d'aquest punt, que remet els requisits per acreditar l'existència d'una parella de fet a la legislació de les comunitats autònomes amb dret civil propi. La sentència diu que 'el règim públic de Seguretat Social ha de ser únic i unitari per a tots els ciutadans i garantir alhora la igualtat de tots els espanyols en l'exercici dels drets i deures en matèria de Seguretat Social'. En conseqüència, 'la determinació dels subjectes beneficiaris d'una prestació de la Seguretat Social, en aquest cas de la pensió de viduïtat, constitueix una norma bàsica que correspon establir a l'Estat, i ho ha de fer de manera unitària per a tots els subjectes compromesos dins del seu àmbit de cobertura'. 

Segons els jutges, diferenciar entre les parelles de fet d'una comunitat autònoma que té dret civil propi i una que no en té 'no té cap justificació' objectiva i aquest punt de la llei introdueix 'un factor de diversitat determinant de la desigualtat de tractament en el règim jurídic de la pensió de viduïtat'. A més, continuen, podria conduir 'a un resultat desproporcionat' perquè 'depenent de la comunitat autònoma de residència el supervivent de la parella de fet pot tenir o no accés al cobrament de la pensió'. 

Vot particular
El text, redactat pel ponent Luis Ignacio Ortega, ha rebut els vots particulars dels magistrats Encarnació Roca i Juan Antonio Xiol, i ha resolt així una qüestió d'inconstitucionalitat plantejada per la Sala del Social del Tribunal Suprem, que li demanava que aclarís si la llei podia establir distincions segons la comunitat de residència. 

Al seu vot particular, els magistrats Roca i Xiol discrepen de la sentència per dues raons. En primer lloc, perquè creuen que el Tribunal Constitucional no hauria d'haver admès a tràmit la qüestió de competència. I en segon lloc, perquè consideren que l'aplicació del precepte de la llei no genera situacions de desigualtat en funció de la comunitat autònoma de residència: 'La configuració de l'ordenament civil espanyol com a un sistema plural no ha estat considerada inconstitucional, ni contrària al principi d'igualtat per part d'aquest tribunal.'

" Es deuria dir El Tribunal Anticonstitucional "