divendres, 7 de febrer del 2014

El 71% dels economistes veu viable una Catalunya independent

Una enquesta del Col·legi d’Economistes també assenyala que el 60% dels professionals creuen que l'impacte econòmic a curt termini seria negatiu


, Barcelona | Actualitzat el 07/02/2014 a les 19:00h



Artur Mas anunciant la consulta amb tots els líders dels partits favorables a la consulta. Foto: Govern


El cap de la diplomàcia espanyola, José Manuel García-Margallo, ha avançat alguns arguments pels quals l’Estat català no seria econòmicament viable, com ara que no podria formar part ni de l’ONU, ni del Banc Central Europeu ni del Fons Monetari Internacional (FMI), una circumstància que, al seu entendre, impediria a la Generalitat accedir al crèdit internacional. Tot plegat, provocaria un empobriment immediat dels catalans. Aquest serà l’argumentari que rebran els ambaixadors en una segona remesa d’informes del ministeri d’Afers Exteriors. 
Què en pensen, els economistes catalans? Una enquesta elaborada pel Col·legi d’Economistes, recollida en el llibre Preguntes i respostes sobre l’impacte econòmic de independència (Editorial Profit, 2014) que es presentarà dimecres a Barcelona, assenyala que el 71,1% dels enquestats -una mostra de 1.261 dels 6.060 col·legiats- veuen econòmicament viable un Estat català, tot i que només el 53,7% pensen que el millor escenari polític per a Catalunya és la independència. El 19,6% dels enquestats prefereixen una relació político-econòmica amb Espanya basada en un model federal, i un altre 19,5%  prefereix mantenir l’estat de les autonomies amb una millora fiscal. Només el 4,5% no canviarien res, i el 2% intensificaria el grau de centralització de Madrid. 
Entre els qui consideren viable l’Estat català, els col·legiats assalariats (75,9%) i els residents a Girona (84,5%) i Lleida (81,8%) són les més favorables a la independència, mentre que els aturats (30%), els empresaris i els autònoms (29%), i els residents a Barcelona (26,3%), són els que menys creuen en la viabilitat econòmica d’un Estat català.  
Fins i tot fora de la UE

Pel que fa a la relació de Catalunya amb la UE, el 73,1% dels economistes enquestats asseguren que el nou Estat encaixaria sense problemes a les institucions europees separada d’Espanya. Però si, com augura Madrid, Brussel·les no permetés l’entrada de Catalunya a la UE, la meitat dels economistes continuen veient viable un Estat català.
L’enquesta també pregunta als col·legiats per l’impacte que tindria la separació d’Espanya sobre l’economia catalana. En aquest cas, el 59,4% dels economistes opinen que la incidència d’un Estat català serà desfavorable per a l’economia de Catalunya a curt termini, mentre que només un 12,6% apunten que els beneficis serien immediats. Ara bé, el 72,8% creuen en un impacte favorable a llarg termini. 
Les finances públiques, millor
D’altra banda, el 67,6% dels economistes pensa que les finances de la Generalitat millorarien en cas d’independència. Aquesta opció és la preferida pels col·legiats gironins i els assalariats, mentre que els més crítics són els aturats (34,8%), els empresaris i autònoms (33,2%) i els residents a Barcelona (30,7%). De la mateixa manera, sis de cada deu enquestats es mostren convençuts que l’Estat català permetria reduir el dèficit i el nivell d’endeutament de la Generalitat molt més ràpid que en la situació actual. 
Boicot claríssim
Segons el 89,5% dels economistes preguntats, en el cas que Catalunya assolís la independència, es produiria un boicot comercial d’Espanya als productes i serveis catalans, però aquest boicot seria fàcilment superable a parer de sis de cada deu professionals. Els més pessimistes en aquest capítol són els empresaris i autònoms, un 30% dels quals pensen que el boicot tindria conseqüències molt negatives. 

Pel que fa a les inversions de les empreses internacionals, els economistes no preveuen grans terrabastalls: el 45% creu que continuarien igual les inversions, i un 24% assegura que les incrementarien. En el cas que les empreses fossin espanyoles, prop d’un 70% dels col·legiats opina que disminuirien les seves inversions al Principat. Si l’empresa és catalana, només el 10% creu que contraurien les inversions. Els residents a Girona i els economistes aturats són els més optimistes sobre la possibilitat que l’Estat català veiés créixer les inversions empresarials.

Finalment, el 57,8% dels col·legiats enquestats pensen que la independència no provocaria una fractura social, mentre que el 37,8% sí que visualitzen un escenari de trencament de la cohesió de la societat catalana. El 4,4% restant diu que no té opinió al respecte.  
El Col·legi d’Economistes de Catalunya  considera que l’enquesta és “una mostra molt qualificada per la transversalitat social i professionals dels mateixos economistes, els quals desenvolupen tasques en molts i diversos àmbits de la vida quotidiana”. L’enquesta es va dur a terme mitjançant un qüestionari de 15 preguntes, entre el 17 de setembre i l’11 d’octubre de 2013.