diumenge, 19 de gener del 2014

«Le Monde» apunta a una negociació Mas-Rajoy-UE

Dóna per bones la visió de l'expert Yves Gounin sobre la inviabilitat d'un Estat català expulsat de la UE

Especial: Referèndum d'independència de Catalunya 9 de novembre de 2014


| Actualitzat el 19/01/2014 a les 09:00h



Article a 'Le Monde' sobre la crisi d'identitat que pateix Europa.


El procés independentista català, tot i ser un "afer intern espanyol", està generant un debat notable a França. Les reflexions del Consell d'Estat francès i exdirector adjunt del gabinet del ministre d'Afers Europeus Jean Leonetti entre 2011 i 2012, Yves Gounin, mereixen ara l'atenció de Le Monde, que en un article titulat L'Europe se déconstruit par le bas ("Europa es deconstrueix per baix"), dóna per bona l'afirmació que "hi haurà una negociació entre Catalunya, Espanya i la UE", que el propi Gounin va formular en una entrevista a Nació Digital. "La solució més raonable serà la de negociar simultàniament la independència i l'adhesió a la UE", ressalta Le Monde d'entre les propostes formulades per Gounin.

Segons el periodista Gaïdz Minassian, el 2014 serà clau per a Europa, no tant per les eleccions del maig, sinó pels referèndums d'autodeterminació escocès i català, així com les eleccions belgues, basant-se en l'anàlisi formulat pel principal think tank francès en matèria de relacions exteriors, l'Institut Français des Relations Internationales (IFRI).

"A més dels blocatges al capdamunt de la Unió, Europa és colpejada per un moviment de deconstrucció dels Estats-nació, explica Dominique David, redactor en cap de la revista", escriu el diari, que dóna per bona la idea de Gounin que és inviable per al conjunt de la Unió Europea (UE) que Escòcia, Catalunya o Flandes deixin de formar part del club comunitari si s'independitzen.

"Mentre no existeixi el 'poble europeu', el contracte social entre el poble i la UE, d'una part, i les societats civils i els estats d'una altra, serà vulnerable. I només una Unió més política aconseguirà treure Europa d'aquesta crisi", acaba reclamant l'article.