dimecres, 24 de gener del 2024

Immigració i colonització

 

 

OPINIÓ

 

 

"El nivell del debat polític oficial al respecte és d’un to fastigosament baix i mesquí"

 

 


 

Amb l’arribada del règim criminal del general Franco, la nostra nació va ser el destí de centenars de milers d’espanyols que fugien de la misèria que els van imposar els guanyadors de la guerra. Era la segona onada. Però el nostre era un poble derrotat i vexat. No tenia cap capacitat d’atracció, simplement perquè no existia. Amb tot, Catalunya encara va mantenir un cert tremp per fer que una part molt important d’aquells andalusos, extremenys o aragonesos (i els seus fills i nets) es fessin catalans. De fet, han (hem) aportat saba nova a la pàtria.

Un cop mort el tirà, s’obrien noves expectatives per poder crear un clima col·lectiu patriòtic que pogués integrar definitivament a tota aquella gent. Però els governs del moment no van tenir el valor d’encarar el repte. Van acabar subvencionant “ferias de abril” i fent una política lingüística tèbia que feia del català una llengua només opcional i amb els tics del vençut. Per mirar de dissimular les coses, es van engiponar eslògans com “som un sol poble”. Falòrnies. No volien acceptar que, durant els més de quaranta anys de feixisme, a Catalunya hi van venir immigrats, naturalment, però també elements colonitzadors amb la mentalitat d’espanyolitzar de dalt a baix el nostre país. Tot es va confondre deliberadament i encara avui en patim les conseqüències. O penseu encara que és una casualitat que el 2017 guanyés aquella tal Arrimadas les eleccions al Parlament? Tampoc és pas l’atzar la raó per la qual Vox sigui avui la tercera força municipal a Terrassa per davant d’Esquerra i Junts, per exemple. Volem continuar tenint pa a l’ull?

Per molt que ho dissimulem, la sensació és que Catalunya arriba exhausta davant la darrera onada migratòria. Amb el sentiment no confessat que no hem pogut absorbir una gran part d’aquells nouvinguts dels anys cinquanta, seixanta o setanta del segle passat, ara ens sentim impotents quan veiem el paisatge humà vingut de qualsevol racó de món que omple els nostres pobles i ciutats. “No hi ha res a fer!”, confessem en la intimitat.

Era tan evident que tenim un problema, que només 1400 vots a la capital del Ripollès han generat un daltabaix. Mentrestant, el nivell del debat polític oficial al respecte és d’un to fastigosament baix i mesquí. Espanya, és clar, es frega les mans. No és estrany que hagi començat la gran campanya madrilenya per associar l’independentisme a un moviment racista i d’extrema dreta. Els poca-soltes que ens representen els hi han posat en safata.

 

 

 

ENLLAÇ ARTICLE :

https://elmon.cat/opinio/immigracio-i-colonitzacio-789286/