divendres, 12 de gener del 2024

Grifols torna a esfondrar-se a Borsa malgrat les explicacions als inversors

 

 

ECONOMIA

 

La companyia catalana d'hemoderivats cau un 16%, per sota dels 10 euros per acció | Experts i grans actors financers criden a la prudència i reiteren la salut operativa de l'empresa

 

matge de la seu central de Grifols a Sant Cugat del Vallès - David Zorrakino / Europa Press

 


La moderada alegria de la jornada de dimecres a Grifols ha durat poc. 24 hores després de liderar l’Ibex al tancament de la sessió a la Borsa de Madrid, la fabricant d’hemoderivats, un dels grans valors empresarials a Catalunya, ha abandonat el parquet aquest dijous amb un retrocés superior al 16%, fins als volts dels 10 euros per títol. La nova davallada coincideix amb una “tensa” reunió amb els accionistes que ha comandat aquest mateix vespre el CEO de la companyia, Thomas Glanzmann, un dels grans objectius del polèmic informe publicat el passat dimarts pel fons baixista Gotham City Research. L’àmplia variància del mercat contrasta amb les constants crides a la calma que es fan des de la companyia, així com per part d’alguns grans actors del mercat. Malgrat això, serà difícil arribar a cap mena d’estabilitat abans que els reguladors competents emetin un judici: la CNMV ha donat 10 dies a la multinacional per oferir totes les explicacions pertinents; mentre que l’SEC nord-americana –la farmacèutica catalana cotitza també al Nasdaq novaiorquès– encara no s’ha pronunciat.

Si bé la situació del capital de Grifols està lluny de la resolució –ha tancat el dijous amb un valor per títol lleugerament superior als 9,90 euros, a més de cinc euros per acció del sostre del passat dilluns–, els observadors demanen als mercats que rebaixin el to de les seves reaccions. Sense anar més lluny, l’agència nord-americana S&P Global Ratings ha reclamat “molta prudència” als inversors, i sosté que els càlculs que atorguen un B+ a les finances de la catalana són correctes. En el mateix sentit s’expressen els experts consultats per Món Economia:

el professor col·laborador d’Economia i Empresa a la Universitat Oberta de Catalunya, Joaquim Clarà, reconeix que “l’empresa ha de donar una solució”, si bé avisa que “els estats financers d’un grup multinacional són molt complexes; ha d’anar a poc a poc, perquè no pot equivocar-se”. Els 10 dies que ha concedit el regulador espanyol de mercats són, com confirma la companyia, un període estàndard per a aquesta mena de demandes.

 

L’acusació central del fons curtista nord-americà se centrava en la relació de Grifols amb el fons neerlandès Scranton, participat per la família fundadora de la multinacional. Els autors del demolidor informe han recordat avui, de fet, al seu compte d’X –antic Twitter– el seu diagnòstic: Grifols consolida al seu balanç dues empreses, Haema i BPC, que haurien estat venudes a Scranton abans d’acabar l’any 2018. El fet rellevant que el passat dimarts l’empresa va fer arribar a la CNMV explicita que la multinacional catalana conserva “drets de vot potencial” sobre ambdues empreses mitjançant una opció de recompra; i que va arribar a un acord per gestionar els centres de plasma resultants per “mantenir els estàndards de qualitat” del conjunt de la seva producció. La venda a Scranton va ser, doncs, un procediment de reducció del palanquejament, que l’any 2019 era “massa elevat”. Per al catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra Oriol Amat, aquestes explicacions “donen resposta” als dubtes aixecats per Gotham. “Va en la línia dels comptes de l’empresa”, postil·la l’expert -sempre d’acord amb les informacions que són públiques fins ara-.

“La normativa comptable és molt complexa”, reconeix Amat, tot justificant el lent procediment d’auditoria. El professor, però, considera que hi ha motius per acceptar els primers arguments de la fabricant d’hemoderivats. “Amb tot el que sabem fins ara, faria confiança a l’empresa”, declara. L’estructura de capital de Grifols, recorda, està molt propera a ser òptima. El patrimoni net de la companyia suposa el 39% del conjunt del balanç, mentre que “la posició ideal és el 40%; està molt capitalitzada”, argumenta Amat. És cert, però, que la firma dirigida per Glanzmann mostra un elevat endeutament, fruit d’una agressiva política d’adquisicions –un endeutament que ha anat retallant amb desinversions com la de SRAAS a la Xina; així com amb un Expedient de Regulació de l’Ocupació el passat mes de març–. Una elevada ràtio d’endeutament, però, no hauria de ser de seu un problema, raona Clarà, si l’empresa pot justificar-la amb la seva activitat. “Si una companyia és operativa i pot complir amb els terminis de pagament, sobreviu al deute; i això semblava el que feia Grifols”, constata.

 

Imatge de l'última Junta d'Accionistes de Grifols / ACN
Imatge de l’última Junta d’Accionistes de Grifols / ACN

 

Grifols i Gowex, “peres i pomes”

Bona part del rebombori generat per l’informe de Gotham City Research prové de la reputació del fons fundat per Daniel Yu. A l’Estat, recorda Clarà, bona part de la fama de la consultora curtista es justifica per la seva investigació referent als comptes de Gowex, la tecnològica fundada per Jenaro Garcia, amb el qual van destapar que fins al 90% dels ingressos de la companya eren ficticis. La situació, però, no es pot comparar amb la de Grifols, segons les fonts consultades per Món Economia. “Són peres i pomes”, declara Amat, tot recordant que la productora d’hemoderivats “té ingressos, això no es pot qüestionar”. Similar és la reacció de Clarà, que considera “falsa” l’acusació per part de Gotham que l’acció de la farmacèutica tenia un valor “proper a zero”. “Grifols té una operativa rendible, això està més que comprovat; tot allò relacionat amb el valor patrimonial, Grifols ho té”, contempla.

Així, i amb les informacions conegudes fins ara, cap dels experts detecta motius previs per a l’ofensiva contra la catalana, més enllà d’un endeutament –elevat, però en retrocés– que provenia d’una “decisió de la directiva” de l’empresa. Des de la multinacional barcelonina s’atribueix tot l’afer a l’afany especulatiu de Gotham, a qui acusa d’haver emès “informacions falses i infundades” que han suposat un bon batzac corporatiu –un cop prou dur per justificar accions legals contra el fons–. Tant Clarà com Amat constaten aquest afany especulatiu en les operacions fetes per Gotham hores després de publicar l’informe. La firma de Yu guardava en cartera una posició curtista a Grifols, inferior al 0,6%, que va vendre poques hores abans del terrabastall. El moviment, segons es va fer públic el passat dimecres, els hauria reportat uns guanys immediats d’uns 20 milions de dòlars. La mateixa empresa va recuperar la posició a la farmacèutica catalana quan el valor de les accions voltava els vuit dòlars, tot i haver assegurat que aquest era proper a zero. “Es podrien haver esperat que baixessin més –retreu Amat–; però no ho han fet perquè no estan segurs” del seu diagnòstic.

La volatilitat de les darreres hores és, doncs, producte d’una volatilitat que va més enllà del xoc entre Gotham i Grifols. La primera reacció dels inversors després de la publicació de l’informe va ser de pànic –”els diners són porucs”, declara Amat–, si bé les posicions curtistes dels de Yu han pogut activar altres perfils de capital que volen treure rèdit de la mala maror a la catalana. Clarà, de fet, assegura que “altres inversors” han contribuït al desequilibri a la productora d’hemoderivats. “Si les accions baixen a vuit euros i algú pot guanyar dos o tres euros per acció en un dia, ho farà”, lamenta. Més enllà d’aquest desequilibri, la tendència, per al professor, és a “la recuperació i l’estabilitat”. Les accions de Grifols comencen a recuperar “suports i resistències”; és a dir, una sort de canal de valoració que equilibra els màxims i els mínims de la cotització per títol –un signe de certa calma dins la crisi–.

La CNMV i l’SEC resoldran

Cal recordar que Grifols, a més, no cotitza només a la Borsa espanyola: també és una de les firmes llistades al Nasdaq novaiorquès, entre altres índexs borsaris. Al parquet nord-americà, la farmacèutica ha seguit una tendència similar a la de Madrid, amb una forta caiguda dimarts seguida d’una recuperació dimecres i un nou retrocés en les primeres hores de dijous. Ara bé, després de la reunió amb inversors, la firma ha aturat el batzac i s’ha estabilitzat als volts dels 8,20 dòlars per acció, lluny encara dels 11 dòlars que havia assolit fa només quatre dies, però per sobre dels set que va lamentar després de fer-se públic l’informe. La recuperació, però, no està en les seves mans. Per a Clarà, l’acció no tornarà al seu valor normal “fins que la CNMV i l’SEC no certifiquin que els comptes de Grifols són correctes”.

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://elmon.cat/moneconomia/empreses/grifols-torna-a-esfondrar-se-a-borsa-malgrat-les-explicacions-als-inversors-49294/